Народното събрание избра Борислав Белазелков и Десислава Атанасова за членове

...
Народното събрание избра Борислав Белазелков и Десислава Атанасова за членове
Коментари Харесай

Депутатите избраха Борислав Белазелков и Десислава Атанасова за членове на Конституционния съд

Народното заседание избра Борислав Белазелков и Десислава Атанасова за членове на Конституционния съд от квотата на Народното събрание.Мандатът на новите конституционни съдии ще бъде девет години, гласоподаваха депутатите.

Номинациите от парламентарни групи са на ГЕРБ-СДС - Десислава Атанасова, на " Продължаваме промяната - Демократична България " - Борислав Белазелков, и на " Възраждане " - Цвета Рангелова, която не събра задоволително поддръжка.

В началото на днешното съвещание Надежда Йорданова от ПП–ДБ показа отчета на Комисията по конституционни въпроси, съгласно който тримата претенденти дават отговор на критериите за парламентарен арбитър, след което всеки от тях беше показан поотделно и започнаха разискванията.

Разрази се полемика по отношение на изявлението на Петър Петров от „ Възраждане ”, че Борислав Белазелков като арбитър във Върховен касационен съд осъжда Народно събрание, страната и Върховен касационен съд за 1 млн лева за претърпени вреди от приватизатор, само че защото по думите мурешенията на Върховен касационен съд постановат насоките за правосъдие, следват голям брой искове от други приватизатори, които съдят страната общо за 65 млн лева

Отговори муМирослав Иванов от ПП-ДБ, съгласно който ВСК групово е взел това решение, съдията е работил по съвест, а също така съдилищата не са обвързани с решението на Върховен касационен съд.

От „ Възраждане ” възразиха против изявлението на Борислав Белазелков през вчерашния ден пред комисията, че гражданският брак е договорка.Следователно и хомосексуалните хора могат да подписват покупко-продажби, съобщи Маргарита Махаева от „ Възраждане ”. Според нея притеснителни са и думите му, че посредством пояснение могат да се трансформират нормите на Конституцията. И още, че решенията на наднационални органи имат преимущество към решенията на Конституционен съд, което по думите й, би заличило българската конституционна еднаквост.

Според представители на опозиционните партии кандидатурата на Десислава Атанасова и политическа и надлежно - неприемлива.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР