Народното събрание гласува проект на решение за възлагане на Министерския

...
Народното събрание гласува проект на решение за възлагане на Министерския
Коментари Харесай

НС възложи на кабинета АЕЦ Козлодуй да премине на неруско ядрено гориво

Народното заседание гласоподава план на решение за възлагане на Министерския съвет задачата да инициира лицензиране за подписване на контракт за доставка на неруско нуклеарно гориво.

Решението беше признато със 156 гласа " за ", 47 - " срещу " и без въздържали се. Подкрепиха го всички партии в Народното събрание без депутатите на Българска социалистическа партия и " Възраждане ".

Според решението Министерският съвет, в осъществяване на директивите на Европейски Съюз за диверсификация на енергийните доставки, подхваща всички нужни ограничения, които да обезпечат активността на Агенцията за нуклеарно контролиране в процеса по обзор на документите за лицензиране на различен вид нуклеарно гориво, за издаване на позволение за доставка и зареждане през 2024 година.

От Българска социалистическа партия възразиха, че това не е политически въпрос и сигурността на АЕЦ е застрашена, откакто не се взима поради мнението на нуклеарните експерти. Борислав Гуцанов изиска въпросът да се остави на самостоятелния нуклеарен регулатор, а в пленарната зала да пристигна управлението на нуклеарната организация. " Не е редно по този начин да продължаваме, това не е политически въпрос ", сподели депутатът от левицата.

От ГЕРБ показаха, че неналичието на диверсификация на нуклеарното гориво за АЕЦ заплашва енергетиката и цялата ни стопанска система. Делян Добрев изясни на Българска социалистическа партия, че ГЕРБ не " споделят на АЯР какво да прави ", а единствено разпореждат на държавното управление да обезпечи активността на АЯР. По думите му служебният кабинет ще би трябвало да гласоподава разпореждане, с което усилва бюджета на организацията. 

От " Възраждане " установяваха, че решението е лобистко за да се измести единият нуклеарен снабдител, който е съветски, с различен снабдител, който да е американски. Къде ще съхраняваме отработеното нуклеарно гориво, попита Цончо Ганев, като подсети закона в Съединени американски щати, че страната не приема на своя територия отработено нуклеарно гориво. Това, съгласно Цончо Ганев, значи България да построи специфични уреди и да съхранява отработеното гориво у нас, откакто до момента го връщахме на Русия.

Рамадан Аталай от Движение за права и свободи уточни, че става въпрос за по този начин нужната диверсификация. Той го сподели с ангажимента, че кардинално Движението постоянно е било срещу нуклеарната сила. Той не се съгласи с изказванието, че Народно събрание упражнява напън върху АЕЦ и нуклеарния регулатор.

" Решението е да създадем по този начин, че потреблението на нуклеарното гориво да бъде най-безопасното, да пожелаеме от организацията да лицензира гориво, което да бъде безвредно ", сподели Аталай. Той уточни, че от 2019 до в този момент се забавя вторият стадий от лицензирането.

" Каква е повода? Имам възприятието, че за това виновност нуклеарната централа няма, а някой различен ", съобщи депутатът от Движение за права и свободи. Той подсети по какъв начин някогашният министър председател Кирил Петков " кацна с вертолет на площадката " с представители на " Уестингхаус ". " И тогава, и в този момент приехме, че това е напън върху АЕЦ, нека да не е и върху самостоятелния регулатор ", заключи Рамадан Аталай.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР