Народното събрание гласува на първо четене законопроект, внесен от Министерски

...
Народното събрание гласува на първо четене законопроект, внесен от Министерски
Коментари Харесай

Половин век по-късно: България напуска две съветски банки - Политика

Народното събрание гласоподава на първо четене законопроект, импортиран от Министерски съвет, за денонсирането на две съглашения за присъединяване на България в две банки с мажоритарно присъединяване на Русия, основани през 1963 година и 1970 година в Москва.

Международната банка за икономическо съдействие (МБИС) и Международната капиталова банка (МИБ) са учредени в Москва с цел  " подпомагане на капиталовата активност и задълбочаването на икономическото съдействие основно сред социалистическите страни от Съвета за икономическа взаимопомощ. "

Страните членки на МИБ са Русия, България, Виетнам, Куба, Монголия, Унгария, Румъния, Словакия и Чехия. Уставният капитал е 2 милиарда eвро. Русия е най-големият акционер с 47,21% дял. Участието на България във импортирания капитал е 42,2 млн. евро - 9,88%.

Страните членки на МБИС са Русия, България, Чехия, Полша, Румъния, Словакия, Монголия, Виетнам и Русия. Уставният капитал е 400 млн. евро. Русия още веднъж е най-големият акционер с 51,595% дял. Понастоящем присъединяване на България е 15,1 млн. евро - 7,56% от импортирания капитал.

В България МБИС е подкрепяла със заеми плановете на " Булгартрансгаз " за построяването на " Балкански поток " , на " Доверие Обединен холдинг " и " Еврохолд България " - за развиване на застрахователния бизнес в Полша, България и Румъния.

В подтекста на войната в Украйна като страни членки на Европейски Съюз Полша, Чехия, Словакия, Румъния и България се причислиха към общата позиция на Съвета на Европейски съюз по стопански и финансови въпроси, от която следва да изоставен двете банки. Единствената европейска страна, която отхвърля да се причисли към общата позиция, е Унгария, която има присъединяване в МИБ.

Чехия напуща МБИС и МИБ на 26 януари 2023 година, Полша – на 29 януари, Словашката република – на 30 януари, а Румъния малко по-късно - на 9 юни. Оставащите страни членки в МИБ са Русия, Виетнам, Монголия и Унгария, а в МБИС - Русия, Монголия и Виетнам.

Единствената парламентарна група, която се разгласи срещу решението България да напусне двете банки, е " Възраждане ". Цончо Ганев разгласи решението за " слугинаж ", а Костадин Костадинов съобщи, че с това решение Народното събрание ще играе ролята на гумен щемпел, който заверява към този момент взето решение в Европейски Съюз от името на България. По думите му това е унизително и срамно.

Народните представители, като се изключи парламентарната група на " Възраждане ", гласоподаваха " за ", а от Българска социалистическа партия се въздържаха. Денонсирането на споразуменията ще влезе в действие след шест месеца от приемането на формалните уведомления, изпратени от българското държавно управление, до управителните препоръки на двете банки.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР