Народното събрание е върховният орган в една парламентарна република, но

...
Народното събрание е върховният орган в една парламентарна република, но
Коментари Харесай

Радев: Това, че си на власт и имаш мнозинство, не означава, че можеш да правиш каквото си поискаш

Народното заседание е висшият орган в една парламентарна република, само че това, че си на власт и имаш болшинство, не значи, че можеш да правиш каквото си поискаш. Не можеш да погазваш всевъзможни правила, даже и самата Конституция. Това сподели президентът Румен Радев във връзка наложеното от него несъгласие върху възобновяване на пълномощията на пленума на Висшия правосъден съвет и на основния прокурор. Държавният глава взе участие в обред във връзка Трифон Зарезан в Монтанско.

" Иначе ще се сътвори обезпокоителен синдром. Оттук насетне всяко безпринципно болшинство и всяка паянтова сглобка може да трансформира и да прекроява главния закон по отношение на своите зависимости и ползи. Затова с моето несъгласие въпреки всичко давам късмет на болшинството да покаже, че може да работи, без да погазва основополагащи правила на законотворчеството ", добави още Радев.



Румен Радев разяснява и започнатото от него съпоставяне на държавното управление и министрите с шахматна дъска, в духа на която изразителност се изрекоха по-рано Бойко Борисов и Пеевски.

" Проблемът е, че няма никакво значение кои ще са министрите, в случай, че властта обслужва всевъзможни други ползи, само че не и ползите на българските жители. На кого е министърът на вътрешните работи? Всеки отхвърля и споделя - не е мой, не е мой. Нали те ги назначават тези хора? Нека да застанат ясно кой министър на кого е и кой носи отговорност. Ние сега имаме проблем с отговорността в ръководството ", разяснява Радев.

Държавният глава още веднъж повтори, че президентската институция е постоянно подготвена за предварителни избори, както и за връчване на мандат за сформиране на държавно управление: " Но дано едно да е ясно. Това не е ротация, а подаване на оставка на цялото държавно управление дружно с премиера. ”
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР