Народното събрание е институцията, която трябва да излезе с решение

...
Народното събрание е институцията, която трябва да излезе с решение
Коментари Харесай

Конституционалист: НС трябва да завърши процедурата

 Народното събрание е институцията, която би трябвало да излезе с решение за привършване на първия мандат след оповестеното от номинирания от Има Такъв Народ за министър председател отдръпване по персонални аргументи. Процедурата е в същинската си фаза - парламентарната, и точно Народното събрание би трябвало да я завърши. Така разяснява за Plovdiv24.bg обстановката с лъчение на държавно управление доцент доктор Христо Паунов, учител по конституционно право в ПУ " Паисий Хилендарски ".

" Президентът към този момент е издал декрет, само че има отвод от и следва Народното събрание да се произнесе с акт, който установи това. Възможно е да има решение на Народно събрание и по този начин ще се завърши парламентарната фаза, с цел да се продължи напред " - изясни конституционалистът.

Доц. Паунов не се ангажира с съответна прогноза по какъв начин ще се развие занапред  политическата обстановка. Припомни, че ГЕРБ неколкократно обявяваха, че няма да одобряват мандат, само че през днешния ден по обяд водачът съобщи, че партията . Ако това се случи, тогава президентът ще връчи третия мандат. 

" Особеност при третия мандат е, че той се връчва на парламентарна група. Президентът прави преценка на коя ПГ да го даде. Не е наложително това да е третата по величина група, може да е най-малката по бройка. Тази парламентарна група показва кой да бъде министър-председател, като в този случай това може даже да е външен човек, т. е. да не е политическо лице или депутат " - уточни преподавателят.

Според доцент Паунов не е невероятно ИБГНИ, които са най-малката парламентарна група, да получат третия мандат и да съумеят да сговорят останалите политически сили за кабинет.

" Ако депутатите от Има Такъв Народ и ГЕРБ не се записват при гласуването, кворумът ще падне и кабинетът ще се поддържа с по-малко гласове. Затова е значимо какъв брой индивида ще се записват в зала. Минималният кворум е 121 индивида и освен това състояние 61 индивида могат да одобряват кабинета " - изясни още конституционалистът, съгласно който съществува чисто теоретична опция да има трети мандат.

Оставането на служебния кабинет като постоянен е добър вид, в случай че се има вяра на социолозите, че 60% от българите го поддържат поради дейностите му, счита доцент Паунов. Според него обаче е прекомерно евентуално служебното държавно управление да не остане в същия състав, защото някои служебни министри може да се отдръпват по лично предпочитание, а други да бъдат заменени.

Ако политиците не реализиран консенсус, през есента ще има нови парламентарни избори. Тази година обаче ще има и президентски избори, които би трябвало да са в интервала сред 22 октомври и 22 ноември. Според доцент Паунов не е допустимо да се създадат избори 2 в 1 поради особеностите на машинното гласоподаване. Това значи, че президентът има два месеца за насрочване на нови парламентарни избори, които да се проведат до края на октомври. След това пък новоизбраното Народно заседание ще насрочи президентските избори през ноември. 

Всичко това може да се избегне и политическата обстановка да се успокои без драма, в случай че ИБГНИ и Демократична България реализиран консенсус с Българска социалистическа партия за държавно управление с третия мандат в състава на актуалното 46 Народно заседание.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР