Народното събрание днес одобри плана за покупка на изтребители и

...
Народното събрание днес одобри плана за покупка на изтребители и
Коментари Харесай

Парламентът реши: България купува изтребители и танкове

Народното заседание през днешния ден утвърди проекта за покупка на изтребители и бойни бронирани машини за българската войска.

"За " гласоподаваха 151 народни представители, 7 бяха срещу, а един се въздържа. От водачите на парламентарни групи, само водачът на "Воля " Веселин Марешки се опълчи изрично на решението.

До месец внасят плановете за рационализация на армията

Противник на доброволната казарма: Откъде ще дойдат средствата?

Каракачанов се сблъска с парадокса в армията

Така предпочитаните планове за рационализация на Сухопътни войски и Военновъздушните сили на обща стойност над 3 милиарда лева могат да започват.

Правителството планува закупуването на пердах на техника за пехотата да стане на два стадия. През първия би трябвало да бъдат добити 150 бронирани машини за три батальонни пехотни групи, а през втория - системи и в допълнение съоръжение. Прогнозната цена е към 1,5 милиарда лева с Данък добавена стойност.

Проектът за Сухопътни войски е с времеви период 12 години. Предвидено е до 8 години след сключване на контракт да бъдат добити 150 единици бойна и специфична техника.

Другият план, за който беше гласувано финансиране е за нов вид военен аероплан за военновъздушните сили, който д размени остарелите и несъвместими със стандартите на НАТО съветски изтребители МиГ-29, които сега са на въоръжение.

Предвижда придобиването на 16 бойни самолета на два стадия. Заложено е през първия да бъде закупена една ескадрила – 8 изтребителя за към 1,8 млрд лева с Данък добавена стойност, в това число наземно обслужване, образование на състава и тригодишна първична интегрирана логистична поддръжка.

Самолетите ще бъдат доставяни в три поредни години, като доставката на първите два самолета би трябвало да бъде не по-късно от 24 месеца от датата на влизане в действие на контракта.

Гласуването не мина без нормалната замяна на рецензии сред ръководещи и съпротива.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова разгласи, че социалистите поддържат проекта за рационализация на армията, тъй като плануванаъа сума не надвишава 2% от български БВП.

От ГЕРБ благодариха за поддръжката, само че отвърнаха и с обвинявания за корупция.

"Това, което се стараеха да създадат от служебния кабинет под вещото управление на президента Радев, тъкмо тогава се създаваше корупционната среда ", сподели ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов

В Движение за права и свободи пък считат, че най-големият риск пред двата плана е директно обвързван с политическата воля на ръководещите да ги осъществят.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР