Народното събрание да преразгледа решението си и да отмени мораториума

...
Народното събрание да преразгледа решението си и да отмени мораториума
Коментари Харесай

Индустрията иска Народното събрание да отмени мораториума за тока

Народното събрание да преразгледа решението си и да анулира мораториума върху цените на електрическата, топлинната сила и ВиК услугите. За това призоват от Българската федерация на индустриалните енергийни потребители (БФИЕК) в писмо до всички парламентарно представителни групи, изпратено и до медиите.

От федерацията смятат, че могат да бъдат подхванати други ограничения за облекчение на въздействията върху цените. Първата препоръчана мярка, е отплата за всички небитови консуматори, които са освен икономически, само че и публични. Размерът на компенсацията да бъде 75 % от разликата сред действителната пазарна цена и прогнозната пазарна цена. Следва да бъде очакван и низък предел, с цел да няма свръхкомпенсация при положение, че силата е закупена по дълготраен контракт на доста по-ниска цена. 

" Източник на финансиране биха могли да са изключителните доходи от Данък добавена стойност в бюджета, получени вследствие на повишените цени на електрическата енергия. Други средства могат да бъдат употребени от остатъка на Фонд " Сигурност на Електроенерийната Система ", както и изключителната облага на АЕЦ, НЕК и другите производители. Компенсациите следва да се изплащат, до момента в който има рисково високи цени. Този механизъм е нотифициран и утвърден от Европейската комисия (ЕК), означават от БФИЕК.

Втората препоръчана мярка е за краткотрайно понижаване на Данък добавена стойност върху електрическата енергия и природния газ.

На трето място от федерацията оферират търгове за дълготрайна доставка на електрическа енергия за електроинтензивните предприятия. Според нея може да се вкарат обезщетения за непреките разноски за излъчванията въглероден диоксид, според насоки на Европейска комисия.

" Що се отнася до семействата, считаме, че следва да се планува обезщетителен механизъм за цените на силата само за обществено уязвимите консуматори. Възможен вид за финансиране на обезщетенията за крайните консуматори на електрическа сила е разбиране на метод, подобен на румънския. Там всеки доход на производителите на електрическа енергия над 90 евро за мегаватчас се полза с налог от 80 на 100 ", написа още в писмото на Българската федерация на индустриалните енергийни потребители.

Според тях подобен бюджетен доход би могъл да се употребява за финансиране на обезщетителни механизми за стопанските и битовите консуматори.

" С цел попречване на банкрути на енергийни предприятия, които да доведат до опасност за сигурността на снабдяването в страната, финансовата непоклатимост на енергийните сдружения и цялата стопанска система, бихме желали да насърчим народните представители да анулират наложения мораториум върху цените. Убедени сме, че за преодоляването на ценовата рецесия са налични по-работещи решения, част от които Ви предлагаме с актуалното писмо ", акцентират от Българската федерация на индустриалните енергийни потребители.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР