Народното събрание да може да контролира главния прокурор - да

...
Народното събрание да може да контролира главния прокурор - да
Коментари Харесай

Кристина Петкова, ДСБ: Парламентът трябва да контролира главния прокурор

Народното събрание да може да управлява основния прокурор - да има опция да му търси отговорност, когато той не си прави работата качествено или накърнява престижа на правосъдната власт.

Тази позиция изрази в " Денят стартира " зам.-председателят на ДСБ Кристина Петкова. Според нея това не би заплашило разделянето на управляващите.

Конкретните оферти за правосъдната промяна към момента се разискват. От ДСБ ще упорстват за въвеждането на отчетност на основния прокурор, смяна в структурата на Висш съдебен съвет и опция за самостоятелна конституционна тъжба.

До дни се чака специалистите на ръководещата коалиция да се съберат, да обсъдят предложенията на другите политически обединения и да изготвят план за правосъдна промяна, сподели Петкова.

Тя акцентира, че намаляването на бюджета на правосъдната власт изрично не съставлява офанзива против прокуратурата. Според нея има аргументация за орязването на тази сума като все още не е ясно защо тъкмо са били употребявани тези средства през предишните години.

" Оперативната работа на прокуратурата не следва да се засегне от орязването на тези 20 млн.лв. " - сподели Петкова.

До края на март се чака да е подготвен законопроект за отбрана от домашно принуждение, съобщи още Кристина Петкова. Той планува основаването на указател, който да събира издадените ограничаващи заповеди, както и подадените и оттеглени сигнали за домашно принуждение.

Целта е съдиите да разполагат с по-детайлна информация по отношение на засегнатите лица, с цел да могат да взимат навременни решения.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР