Народното читалище Христо Ботев 1937“ в бургаския квартал Победа“ отбеляза

...
Народното читалище Христо Ботев 1937“ в бургаския квартал Победа“ отбеляза
Коментари Харесай

80 – ти рожден ден за читалището в бургаския квартал „Победа“

Народното читалище „ Христо Ботев 1937 “ в бургаския квартал „ Победа “ означи нощес своя 80 – ти рожден ден. Празненството бе проведено в салона на читалището, напълно ремонтиран по „ Интегрирания план за общественото включване на ромите и другите уязвими групи “ на Община Бургас, изпълняван по Програма ЗОВ (Здраве и обучение за всички) на Българо – швейцарската стратегия за съдействие.

Тук сме се събрали хора, които почитаме изкуството, музиката и тези, които ги вършат, само че най-много почитаме Човека, показа при откриването на тържеството секретарят на читалището Катерина Гагева:

„ Защото е значимо в този живот да бъдем повече индивиди. Човекът е другар, индивидът е поддръжка, само че най-важното е, че индивидът е любов. Ако има любов, ще има всичко. “

Благодарение на плана на Община Бургас по Програма ЗОВ, читалището е в този луксозен тип, уточни тя. Ремонтиран бе и салонът, в който се организира тържеството, откакто от 2010 година е бил негоден. Има ново отопление, сменени са столовете, както и цялото съоръжение. Стойността на ремонта е близо 140 000 лева, а оборудването - 13 607 лева Подменен е напълно покривът, който постоянно е течал преди този момент. Библиотеката е обзаведена с нови стелажи, ремонтирано е хранилището, където таванът е бил пред сриване. Създаден и оборудван с компютри е Информационният център. В камерна зала децата се събират да четат книги и да се срещат с създатели.

Ние изпълнихме този план единствено от материалната му част, уточни неговият началник Магдалена Япаджиева.

„ Всичко останало, което се случва тук, е с помощта на едни хора. И на един човек, който, за мен, изпълва със смисъл думата възрожденец. Това е Катерина Гагева “, уточни Япаджиева.

В приветствен адрес до екипа на читалището, ръководителят на Програма ЗОВ Ирина Файон, тя честити празника на културната институция.

„ Убедени сме, че вашият опит и отдаденост към децата и задачата ви да отгледате тези деца, ви радват с прелестни резултати. Пътят към положителни каузи и достиженията им са най-ярките доказателства за приноса ви към младите гении на България “, се споделя в приветствения адрес от Ирина Файон.

Като доказателство към нейните думи, в салона на читалището не престават да са изложени творбите от втория народен конкурс за детско творчество „ Моята невероятна лятна почивка “, на който читалището бе хазаин, а неговите ученици завоюваха призови места.

Празника почетоха представители на съвсем всички читалища в Бургас, а с песни и танци децата от детска вокална група „ Звъника “ при НЧ „ Паисий Хилендарски 1928 “ и мажоретен състав при СОУ „ Братя Миладинови “ го направиха пъстър и занимателен.

„ Интегрираният план за обществено включване на роми и други уязвими групи “ е по Програма ЗОВ, швейцарска поддръжка за общественото включване на роми и други уязвими групи, финансирана от Българо – швейцарската стратегия за съдействие. Партньори по плана са община Средец, община Малко Търново, фондация „ Областен ромски съюз “, Основно учебно заведение „ Христо Ботев “ в бургаския квартал „ Победа “ и фондация „ ОФФ Медия “.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР