Народният театър посреща 116-ия си сезон с цели шест премиери

...
Народният театър посреща 116-ия си сезон с цели шест премиери
Коментари Харесай

Народният театър посреща сезона с 6 премиери и обновен салон, но без главен режисьор

Народният спектакъл посреща 116-ия си сезон с цели шест министър председатели и освежен салон, само че без основен режисьор. Това стана известно на конференция през днешния ден, където екипът показа акценти от програмата си за 2017-2018 година Галин Стоев, Иван Пантелеев, Диана Добрева са измежду имената, които слагат нови спектакли, а главният блян е възобновяване на репертоара, изясни шефът Мариус Донкин.

Първата премиера е на Камерна сцена на 28 и 29 септември - " Чудаци " на Красимир Спасов по пиесата " Чаровно лято с неизбежните му там неприятности " на Максим Горки. Поводът е 150-годишнината на съветския драматург, а в постановката играят Дарин Ангелов, Илиана Коджабашева, Марин Янев, Пламен Димов, Параскева Джукелова и други. Следва " Цветът на дълбоките води " на 13 и 14 октомври - режисура на Бойка Велкова по пиесата на Оля Стоянова на IV етаж - сцена, което театърът желае да трансформира в място за пробни планове на трупата си. На 27 октомври e първата премиера на Голяма сцена - " Калигула " на Диана Добрева, по текст на Албер Камю.

 Народният спектакъл посреща сезона с 6 министър председатели и освежен салон, само че без основен режисьор
© Анелия Николова

След броени дни подготовки стартира и друга известна режисьорка - Бина Харалампиева, която ще сложи " Лисичета " от Лилиан Хелман. Първите представления са на 14 и 15 декември на Камерна сцена, а в функциите са Теодора Духовникова, Ана Пападопулу, Иван Юруков, Христо Петков, Дарин Ангелов. На 20 декември на Сцена на IV етаж Юрий Дачев ще показа спектакъла си по текстове на Димитър Димов - " Жени с минало " и " Виновният ", на който е драматург и режисьор.

Голямото събитие

на есенния сезон са гостуванията на две огромни български имена в международния спектакъл - Галин Стоев и Иван Пантелеев. Стоев, който от януари ще поеме директорския пост на театъра във френския град Тулуза, се завръща на българска сцена с " Танцът Делхи " на Иван Вирипаев на 1, 2 и 3 декември. В спектакъла вземат участие Светлана Янчева, Радена Вълканова, Владимир Карамазов, Елена Телбис, София Бобчева и новото попълнение в трупата на Народния спектакъл - Радина Кърджилова. С тази режисура режисьорът ще се показа и пред публиката в Тулуза с 8 представления сред 6 и 21 януари.

Снимка на деня: Обновеният салон на Народния спектакъл >
Работещият в Германия Иван Пантелеев пък започва подготовки при започване на 2018 година с " Дачници " по Максим Горки на Голяма сцена. Премиерата е планувана за март. Освен със мощна стратегия

Народният спектакъл посреща сезона с възвърнат искра

През лятото са реновирани два салона, сменени са механизацията, електрическото зареждане и вентилацията на разнообразни пространства. Подменени са седалките на Камерна и Голяма сцена, а в формалната част на огромния салон - и златните орнаменти, покрити с 10 хиляди листа 8-микронно покритие. Отскоро театърът би трябвало да има и нов уебсайт, в който феновете ще могат да изберат местата си посредством 3D - визуализация към сцената.

 Режисьорът Галин Стоев
© Даниел Ненчев

Режисьорът Галин Стоев

Отдавна нужният ремонт съответствува с българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, което ще бъде посрещнато там на 4 януари, както и със 110-годишнината на постройката. По случай нея театърът афишира две начинания: галерия на историята й навън в градината на 18 септември и галерия на театрални стратегии за Деня на будителите. За нея екипът се обръща с зов към жителите в опита си да откри най-старите непокътнати екземпляри.

Без основен режисьор

Едно от нещата, които театърът няма да има към този момент, е основен режисьор. Не е определен нов човек за поста, който режисьорът Александър Морфов изненадващо напусна през лятото. " Главният режисьор е особена фигура, каквато в историята на Народния спектакъл не е присъща, без да компрометирам това, което е било до момента ", съобщи шефът Донкин, като посочи, че Морфов е подал предупреждение за овакантяване, чийто период е към този момент изминал. " Ние територия на разкол нямаме и не сме имали. Аз благодаря на този жест на господин Морфов, тъй като за мен той е изява на морална позиция - вследствие на уговорките му в чужбина той не може да извършва в цялостна степен своите задължения и отговорности, които самичък е заявявал пред Народния спектакъл. Но когато има опция и когато времето за работа в театъра позволява, постоянно е добре пристигнал ", сподели Мариус Донкин.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР