Народният представител зададе въпрос на културния министър относно 3-вековен мост

...
Народният представител зададе въпрос на културния министър относно 3-вековен мост
Коментари Харесай

Явор Божанков: Абсолютно недопустимо е това, което прави община Велико Търново с културното ни наследство

Народният представител зададе въпрос на културния министър по отношение на 3-вековен мост над р. Белица, гр. Дебелец

Секретарят на парламентарната група на Българска социалистическа партия Явор Божанков зададе въпрос на министъра на културата Атанас Атанасов по отношение на 3-вековен мост над р. Белица в гр. Дебелец. „ Става въпрос и за културното, архитектурно историческо завещание във Велико Търново, което нееднократно е страдало от дейностите на общината “, съобщи Божанков по време на парламентарен надзор в Народното събрание.

„ От обява в обществените мрежи кметът на Велико Търново декларира, че засегнатият от наводненията преди няколко години мост е реставриран. Според Даниел Панов каменното оборудване е на повече от 3 века и е възобновено с материали и по метод, които резервират достоверността му “, уточни той като добави, че от фотосите се вижда, че този хубав, древен каменен мост, е възобновен „ с нещо като плочки за баня, той наподобява безумно, грозно непоносимо, наподобява безусловно недопустимо “, съобщи Божанков.

Той изрази вяра, че Министерството на културата може да вземе отношение и ще го направи. „ Въпросът ми е при одобрение на плана и осъществяване на ремонта спазени ли са всички законови условия и опазила ли е община Велико Търново архитектурното и културно завещание и предоставени ли са подобаващи материали при ремонта на оборудването? “, попита Божанков министъра на културата.

По думите на народния представител от левицата мостът го е имало доста преди нас, ще го има и след нас.„ Това е завещание, което оставяме на децата си, той е скъп за генерации преди и след нас. Абсолютно неприемливо е това, което прави община Велико Търново, още по-странно е, че тя се хвали с това. Недопустимо е в 21 век това да се случва с нашето културно архитектурно завещание “, безапелационен бе Божанков.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР