Народният представител Владислав Панев коментира протестите на земеделските производители, които

...
Народният представител Владислав Панев коментира протестите на земеделските производители, които
Коментари Харесай

Владислав Панев за земеделските производители: Начинът на разпределение на субсидиите е слонът в стаята!

Народният представител Владислав Панев разяснява митингите на земеделските производители , които от през днешния ден започнаха блокади на десетки места в страната. Според него огромният проблем е методът, по който се разпределят дотациите за фермерите у нас. Публикуваме коментара на Владислав Панев без редакторска интервенция:

„ Начинът на систематизиране на дотациите е слонът в стаята. Когато те са на повърхност, а не за реализиране на цели, браншът се окрупнява и селските региони се обезлюдяват. Това се случва в цяла Европа, само че у нас в голяма степен.

Така България се специализира в зърнопроизводство, което е с най-ниска добавена стойност и ангажира минимум работни места. В същото време внасяме обичайни артикули като плодове, зеленчуци, месни артикули.

И това няма по какъв начин да се промени, в случай че не се промени формулата на подкрепяне на производителите. И това е освен българска, само че най-много европейска политика. Важно е да се постави таван на дотациите. Така че няколко десетки едри зърнари да не лепват леке на всички останали, които изкарват парите си с доста труд и по този начин способстват за цялото общество.

Миналата годишна продукция беше съвършената стихия за земеделието, по тази причина и са митингите. Цената на торовете отиде в небето поради растежа на природния газ през 2022 година. А пшеницата и царевицата на интернационалните пазари поевтиняха. Тази година към този момент ще бъде друго, защото газът падна с пъти.

А задачите на субсидиране би трябвало да бъдат ориентирани към произвеждане на чиста и здравословна храна, към поощряване на браншове с висока добавена стойност, които ще основат занаят за повече хора, да се търсят ясни резултати. Защото от това зависи дали изобщо ще остане нещо в бедните ни региони като Северозападна България. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР