Народният представител от Старозагорски избирателен район Красимир Вълчев отдаде почит

...
Народният представител от Старозагорски избирателен район Красимир Вълчев отдаде почит
Коментари Харесай

Красимир Вълчев: Длъжни сме да помним комунистическия терор, за да не се повтаря

Народният представител от Старозагорски изборен регион Красимир Вълчев отдаде респект към жертвите на комунистическия гнет.

Той участва на панихида, отслужена в Митрополитския храм „ Св. Димитър “ в Стара Загора и сервира цветя пред Паметника за избитите духовници и църковни чиновници.

„ Не единствено би трябвало да почитаме паметта на жертвите на комунистическия режим, само че и да помним и да възпитаваме децата си, че не можем да имаме равнодушно отношение към този тъмен интервал от историята ни. Да знаят, че режимите са се налагали принудително и са били човеконенавистни “ – съобщи Красимир Вълчев. Той добави, че през този интервал са унищожени обичайните европейски и християнски полезности на българите, с цел да се наложат репресивно тези на комунистическия режим. Безогледно е унищожена цялата българска интелигенция, а на огромен брой хора редовно са отнемани и потискани човешките права.

„ Затова беше доста значимо да заложим в учебниците неоправдателното отношение към комунистическия режим. Много разногласия имахме през 2019 година с историците каква информация и в какъв размер да се учи този интервал. Няма подозрение, че бъдещите генерации ще бъдат все по-малко прочувствено свързани с този интервал, само че би трябвало да възпитаме у тях ясно отношение към репресивните режими и то може да бъде само отрицателно. Длъжни сме да помним комунистическия гнет, с цел да не се повтаря “ – сподели още националният представител.

Отбелязването на 1 февруари в Стара Загора е проведено от Съюза на репресираните от комунистическия гнет.

На 1 февруари 1945 година така наречен Народен съд в София осъжда на гибел 67 депутати, трима регенти и висши офицери. Денят на респект към паметта на жертвите се отбелязва от 2011 година по предложение на президентите доктор Желю Желев и Петър Стоянов.

На 26 април 2000 година 38-ото национално заседание одобри Закон за оповестяване на комунистическия режим в България за незаконен.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР