Народният представител от ПГ на ГЕРБ и известен музикант Калин

...
Народният представител от ПГ на ГЕРБ и известен музикант Калин
Коментари Харесай

Калин Вельов с маратон от срещи във Варна с хората на културата и изкуството

 Народният представител от ПГ на ГЕРБ и прочут музикант Калин Вельов организира маратон от срещи във Варна с хората на културата и изкуството, с артисти и реализатори, както и със свободни актьори. В част от тях взе участие и варненският народен представител от ПГ на ГЕРБ доктор Емилия Милкова.

Морската столица е 12 –та поредна спирка на депутата през последните няколко месеца, с цел да може в живи контакти да чуе проблемите и терзанията в бранша в изискванията на пандемия. " Културата би трябвало да бъде изведена предпочитано като образованието и да вървят ръка за ръка, както постоянно са били дружно през вековете “, счита Калин Вельов. Той и доктор Милкова се надяват това, което вършат, обобщят и проучват, да се трансформира в стратегия за развиването на културата и бъдещото ръководство да я разпознае като нещо доста значително и значимо. Резултат на взаимните им старания беше повдигането на бюджета с общо 15 на 100 за районните библиотеки за 2021 година

За културната общественост е значимо да знае, че за първи път от 26 години насам с напъните на българския комисар Мария Габриел парите по стратегия " Творческа Европа “ са увеличени с 60 % и са 2.4 милиарда евро. По " Хоризонт Европа “ има планувани 900 млн. евро, като по двете стратегии на Европейски Съюз може да се кандидства непосредствено на уеб страницата на комисията, а не посредством министерство, община или различен бенефициент, уточни националният представител. На срещата с българския комисар е станало ясно, че Община Варна е водеща в страната в работата си по новата огромна междудисциплинарна самодейност на Европейска комисия " Новият европейски Баухаус “, който беше публично открит от ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен на 14 октомври м.г. Проектът е под шапката на културната стратегия на Европейски Съюз " Творческа Европа “.

В бранш " Култура " има разнородни ползи по отношение на това дали е общинска структурата, дали е държавна, дали се касае за свободни актьори, фолклорни ансамбли и така нататък Свободните актьори са най-засегнати в тази обстановка, защото не могат да разчитат на друга поддръжка, с изключение на стратегиите през 2020 година на държавното управление за 22 млн.лв, само че като цяло картината продължава да бъде тежка. Беше обсъден казусът, обвързван с рестрикцията за 30 % аудитория в пандемична конюнктура, понижаване на цената на билетите, а наемът е сведен единствено с 20%, като разликата сред доходи и разноски става голяма. Собствениците на културни пространства, които ги отдават чартърен, би трябвало да проявят по-голямо схващане, счита Калин Вельов.

Представители на фолклорни ансамбли във Варна упорстват страната да ги припознае като движимо културно завещание и нормативно фолклорът, който съхранява достоверните обичаи, да стане предпазена специалност и институция.

Театралите от ТМПЦ –Варна и Държавния куклен спектакъл в града, които са едни от водещите културни институции в страната, сложиха казуса с уравниловката в делигираните бюджети, макар разликата в активността, както и за по-тясна връзка сред учебното заведение, детската градина и театъра, сред културата и образованието.

Трудна е поддръжката на националните културно-исторически монументи, резервати към музеите, като да вземем за пример Римски терми, Петрич кале, Аладжа манастир, които при пандемия носят все по-малко доходи от туристите, с цел да могат да се обезпечат средства в укрепването им. Работещите в музеи и галерии считат, че е заслужено в случай че има смяна в Закона за локалните налози и такси, с цел да не се заплаща такса боклук от културните средища, като институциите на формалните вероизповедания, да вземем за пример.

Бюджетът за просвета, който през 2010 година е бил малко над 102 млн. лв., през 2021 година е повишен над два пъти и половина и е към този момент 250 млн. лв. плюс 30 млн.лева за кинопродукции, припомниха депутатите от ПГ на ГЕРБ и членове на ПК " Култура и медии “.

В Република България " Пенчо Славейков " двамата пробваха новата услуга посредством първия в страната библиомат за безконтактно взимане на книга в изискванията на пандемия.

Срещите минаха при огромен интерес и при съблюдаване на всички противоепидемични ограничения според заповедта на министъра на опазването на здравето.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР