Народният представител Константин Бачийски от Продължаваме промяната“ даде интервю във

...
Народният представител Константин Бачийски от Продължаваме промяната“ даде интервю във
Коментари Харесай

Константин Бачийски: Изкарват ме хомофоб, защото обединявам анти ГЕРБ вота

Народният представител Константин Бачийски от „ Продължаваме промяната “ даде изявление по отношение на това, че го изкарват хомофоб. Предоставяме ви цялото изявление с него:

– Г-н Бачийски, тръгваме от закона за домашното принуждение, който гласувате на второ четене сега. Оказва се, че имате опит по тематиката?
– Да, тематиката ми е позната от към 15 години, когато в Бургас беше основан по немски модел първи и единствен към момента център за отбрана от домашно принуждение. Аз участвах в самодейността. През годините продължих да оказвам помощ на този център. По време на акциите върших срещи с институциите, които са на първа линия в битката с домашното принуждение. Някои от нещата, които предложиха те, влязоха в закона. Миналата седмица правихме среща с прокуратура, полиция, обществени служби, неправителствени организации. Те още веднъж изкараха някои неща на напред във времето, не приказвам единствено за промени в законите, само че и за самата съгласуваност сред тях в борбата с домашното принуждение. Темата е отворена и би трябвало да се работи надълбоко освен в институциите, само че и в мисленето на хората. Защото, в случай че го считаме за нещо обикновено, няма по какъв начин да бъде изкоренено.

– Къде се крие коренът на злото?
– Всеки случай е самостоятелен, само че просто част от хората не престават да намират това принуждение за обикновено. Не знам дали това мислене е всеобщо, само че при всички случаи има необятна основа. То би трябвало да бъде променено последователно, с цел да имаме късмет в борбата.

– Ще помогне ли изключителното гласоподаване за насилието по време на интимна връзка?
– По време на срещата с хората от първа линия предходната седмица те дефинираха десетина казуса. Интимната връзка беше посочена тъкмо от тях, тъй като в този момент случаи на принуждение не попадат под ударите на закона, доста от двойките не живеят като фамилии.

– Как ще се потвърждава дали една интимна връзка е на 59-ия или на 69-ия ден? Мнозина настояват, че не излиза наяве.
– Във времето това ще се почисти като процедура. То и сег​а има закони, чието доказване става доста мъчно. Но си има способи. Например посредством очевидци на тези интимни връзки.

– Да минем на друга гореща тематика към вас, която доби народен отзив – бяхте повдигнат за претендент за кмет на Бургас от името на „ Продължаваме промяната “, само че без поддръжка на Демократична България.
– Всъщност бях одобрен като претендент от националния съвет на Политическа партия.

– Това значи ли, че сте твърдо претендент за кмет на Бургас? Или се чака номинацията и на Демократична България, пък тогава ще се взема решение?
– Тепърва се водят диалози дали Политическа партия и Демократична България ще са дружно на локалните избори. Има такива договаряния, само че към този миг не са приключили.

– Тоест вие ще останете ли до края, или сте подготвен да се оттеглите в името на обединението?
– Досега не е било обсъждано сходно нещо. Ясно е единствено, че Политическа партия утвърждава кандидатурата ми. До момента подписано друго съглашение няма.

– Според мнозина това е първият сигнал за разлом сред Политическа партия и Демократична България на локалните избори, защото Ивайло Мирчев загатна името на сътрудника ви народен представител Димитър Найденов като заслужен претендент за кмет на Бургас.
– Тук не става въпрос кой е заслужен, а по какъв начин да работим с хора от другите пластове, по какъв начин да получим оптимален късмет за обединяване на другите гласове, изключително в случай че има балотаж. Защото там значими са освен твоите гласоподаватели, само че и тези на другите партии, които са останали без претендент. Аз постоянно съм водил уравновесена политика и считам, че мога да привлека, изключително на втори тур, доста необятен кръг от гласоподаватели. Симпатизират ми освен хора от ПП-ДБ, само че и от средите на Българска социалистическа партия, на „ Възраждане “ и други партии. Вижте, един претендент на „ Възраждане “ мъчно би получил поддръжката на ПП-ДБ. Същото важи и за претендент на Демократична България, в случай че би трябвало да разчита на гласове от Българска социалистическа партия и „ Възраждане “. Като представител на коалиция Политическа партия и партията „ Средна европейска класа “, виждам, че бих могъл да обединя този избор.

– Анти ГЕРБ избор?
– Да, може да се каже. Цели три мандата аз бях опозицията на ГЕРБ в Общинския съвет. Дори и в този момент в Народното събрание не преставам да имам неотстъпчивост по отношение на някои решения, свързани особено с ГЕРБ и с Движение за права и свободи.

– Тоест гласувате и срещу „ сглобката “?
– За избрани неща. Аз съм човек, който като каже нещо, си държи на думата. Когато влязох в публичния живот, борейки се против модела на тези партии, не мога да се трансформира. Хората гласоподават за Бачийски и получават Бачийски.

– Получават ли съперник на гей общността, с каквато обява излезе ЛГБТК деятел? Наистина ли сте организирали контрапротест против прайда в Бургас през 2021 година и даже сте замеряли участниците с краставици?
– Това е безспорна неистина. Близките ме познават като сдържан и уравновесен човек. Никога не съм имал хомофобска позиция. Винаги съм твърдял, че всеки има право да прави в спалнята си каквото желае, стига да не пречи на останалите. Учуди ме по какъв начин лепнаха лъжовен етикет и той стартира да се тиражира. Точно като приказката за сестрата, която нямам. Когато оповестиха кандидатурата ми, тъкмо си мислех: „ Нямам татко в Държавна сигурност, нямам и дядо. Какво ли ще измислят “?! И хоп – бил съм хомофоб.

– Тоест не сте били на контрапротеста?
– Не, то и лъжата е друга – че съм уредник. Това елементарно може да бъде тествано. Просто гостувах в предаване по тематиката в локален канал дружно с още бургаски представители на разнообразни партии. Аз бях най-умереният участник и дори ме нападнаха за какво съм си затварял очите. Тогава отговорих с думите за спалнята. А също по този начин, че няма потребност от контрапротест и от митинг, тъй като това единствено разделя българското общество. По никакъв метод не ни оказва помощ. Затова се учудих за какво ми приписват непознати дейности.

– Защо?
– По-скоро има боязън в група хора от моята персона, че съм опасност за крепостта на ГЕРБ в Бургас. Знаете, тази партия ръководи в града към този момент 16 години. Наистина желаеме за първи път да създадем смяна в локалното ръководство. Факт е, че против мен се извадиха подправени опорки.

– А прокси ли сте на „ Възраждане “, както също се твърди?
– Как да съм прокси на „ Възраждане “, като партията ни се споделя „ Средна европейска класа “. В самото име се съдържа проевропейската ни ориентираност. Политиката ни обаче е по-центристка. Между другото, „ Възраждане “ към този момент издигнаха собствен претендент за кмет в Бургас.

– Може би всичко потегля от наличието на въпросния Бисер Русимов в листата ви преди време?
– Единственото, което ни свързва с Бисер Русимов, е, че го познавам. Той самичък се отдръпна от листата на Политическа партия на едни от предходните избори за парламент след обвиняванията, че е един от уредниците на контрапротеста или поход за обичайните полезности, както беше разгласен. Познанството ни е единственото правилно в тази история, съшита с бели конци. Как аз мога да нося отговорност за трети лица и техните дейности!

– Откъде този оптимизъм преди вота, откакто Димитър Николов е един от знамената на ГЕРБ за сполучлив кмет, а и печелеше с резултати от 80-90%?
– Той започва от съвсем 90% и всякога доста понижава резултатите. Аз имам вяра, че един човек, каквито и хрумвания да е имал, за 16 години се е изчерпал. Затова е време за смяна в Бургас. Ние ще се борим за нея.

– Цитирам и различен ваш грях, а съгласно значително българи плюс – не подкрепихте изцяло глобите против Русия. На русофилските гласове ли ще разчитате?
– Разчитам на естествените хора, които живеят в България. Иначе, говорите за гласуването от първия ден на войната – 24 февруари 2022 година. Тогава Народното събрание гласоподава декларация от 8 точки, като 7 от тях поддържах – че осъждаме нападението на Русия, че сме за спокойно решение, за деескалация и така нататък Не поддържах единствено точката, че утвърждаваме пакета от ограничения, в това число и наказания, взети от нашите сътрудници от Европейски Съюз и НАТО. В първия ден просто нямаше подобен пакет от ограничения и не се знаеше какво включва той. Ами в случай че планува и изпращане на боен контингент! Няма по какъв начин да гласоподавам за нещо, което не знам какво съдържа. Още като общински консултант имам предписание – първо чета. Аз съм проевропейски надъхан, само че съм дал своя вот по друг метод, когато съм считал, че решението не е било вярно. Често дяволът е в детайлите. Имам мнение и го не отстъпвам. Готов съм да го трансформира, в случай че чуя рационални причини. Не съм ли вътрешно уверен в нещо, няма по какъв начин да го гласоподавам.

Интервюто е обещано за уеб страницата „ Марица “, а оригиналът можете да видите.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР