Народният представител и заместник-председател на ПГ на БСП за България“

...
Народният представител и заместник-председател на ПГ на БСП за България“
Коментари Харесай

Георги Свиленски: Вежди Рашидов не е кандидатура на ГЕРБ. Тяхната кандидатура беше Росен Желязков

Народният представител и заместник-председател на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ Георги Свиленски разяснява в предаването „ Офанзива “ по Nova News настоящата обстановка в Народното събрание.

" Вежди Рашидов не е кандидатура на ГЕРБ. Тяхната кандидатура беше Росен Желязков. Ние имахме наша кандидатура в границите на 5 тура, общо 10 гласувания. Но, за жалост, Кристиан Вигенин не можа да получи поддръжка, а той в действителност е умел. След като 10 пъти не можахме да изберем ръководител – трябваше по някакъв различен аршин да се откри болшинство за избор на ръководител на Народното събрание, с цел да може той да проработи. В рамките на 3-дневните съвещания – в последна сметка се стигна до това, че тези, които са писали Конституцията са дали един от критериите да е най-възрастният народен представител. И по тази причина се спряхме на Вежди Рашидов. Мнозинство може да има към политики и хрумвания, а не към това кой ще бъде ръководител на Народното събрание. ” Това съобщи той.

Свиленски разяснява, че от „ Продължаваме промяната “ са били в течение на диалозите и са възприели метода ръководител на Народно събрание да бъде този, който е най-възрастен. „ Беше забиване на нож в гърба, когато ние 3 дни се опитваме да намерим консенсус за избор на ръководител на Народно събрание - в пленарна зала пред всички и внезапно чуваме, че някакви там са се събрали подмолно и дефинират на мрачно. Аз не виждам какво по-публично място от пленарна зала, където ни виждат всички. И няма да позволим още веднъж да ни въвлекат в това, че сме партия на предишното и статуквото. Защото доста старания положихме през годините да покажем различен облик на Българска социалистическа партия и мисля, че българските жители го схванаха. И в този момент в границите на няколко часа двамата съпредседатели на Политическа партия да се пробват да лепнат такова леке на Българска социалистическа партия – няма да се получи. И те получиха нужният отговор от ръководителя на нашата партия “, добави социалистът и уточни, че по време на цялата предизборна акция от Политическа партия са спекулирали с програмата и предложенията на левицата.

„ Няма причина да ревизираме решението да не се явим на среща с контактната група на Плевнелиев и Паси. Казали сме, че държавно управление с мандат на ГЕРБ, Движение за права и свободи и „ Възраждане “ няма по какъв начин да подкрепим. Учудва ме те в този момент кого съставляват, откакто те през днешния ден се срещат с тези, които са ги назначили, с цел да видят какво желаят. Аз мисля, че те би трябвало да са им споделили, когато потеглят на договаряния – с какъв мандат отиват. Тези хора са написали едно безумство в поканата, която бяха отправили към нас. Написали са, че не съставляват никого, идват от ничие име и няма да се регистрират пред никой по-късно. Аз не виждам какъв ще е продукта от този диалог “, безапелационен бе Свиленски за позицията на Българска социалистическа партия да не води договаряния с ГЕРБ и във връзка с контактната група на Паси и Плевнелиев.

Зам.-председателят на парламентарната група на социалистите изрази вяра повече народни представители да осъзнаят досега на третия мандат, че значимостта да бъде определено държавно управление е тъкмо толкоз огромна, колкото беше и да бъде определен ръководител на Народното събрание. „ Защото в противоположен случай отиваме на избори към средата на зимата - без бюджет и без нужните закони по Плана за възобновяване “, уточни той. Свиленски съобщи, че в случай че мандат бъде връчен на Българска социалистическа партия, то социалистите ще предложат държавно управление и изрази вяра, че ще има 240 народни представители, които да го поддържат.

По отношение на предлагането за 2 цени за цената на електрическа енергия, националният представител уточни, че е значимо и да бъде несъмнено понятието за енергийно небогати и добави, че в случай че такава концепция е вярно написана, социалистите ще я поддържат. Той изрази терзание, че е допустимо през идната седмица да забележим коалиция на войната сред ГЕРБ, Демократична България и Политическа партия, които биха дали своят вот за изпращане на оръжия в Украйна.

„ Нашето мнение е, че хората би трябвало да имат право на избор да гласоподават с хартиена бюлетина и ние към този момент сме внесли подобен законопроект. Защото се откри, че на последните избори 600 хиляди български гласоподаватели не отидоха да гласоподават. А по мнение на експерти, Българска социалистическа партия от това нещо е изгубила 150 хиляди гласа “, сподели в умозаключение Георги Свиленски.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР