Народният представител д-р Даниела Дариткова и евродепутатът Владимир Уручев се

...
Народният представител д-р Даниела Дариткова и евродепутатът Владимир Уручев се
Коментари Харесай

Даниела Дариткова и Владимир Уручев се заеха с парите за Проглед

Народният представител доктор Даниела Дариткова и евродепутатът Владимир Уручев се ангажираха с казуса, зародил в локалния парламент на Чепеларе по отношение на пренасочване на пари за ремонт на пътища от село Проглед към Забърдо и Павелско. Група, отпред с кметския наместник на Проглед Марио Куцинов, се срещна с двамата депутати, с цел да ги запознае с проблема и да изиска интервенция.
При приемането на бюджета на община Чепеларе за тази година болшинството в Общинския съвет гласоподава 218 хиляди лв., вписани в финансовата стратегия на общината за ремонт на улица в Проглед, да бъдат преразпределени. Така за Проглед остават 18 000 лв., 150 000 лева са трансферирани към село Забърдо, надлежно 50 000 лева - за Павелско.
Жителите на селото считат, че такова пренасочване е освен незаслужено, а и нелегално.
Депутатите се ангажираха да ревизират в Министерство на финансите дали има пълномощия Общинският съвет да преразпределя средства, отпуснати с преднамерено разпореждане на Министерския съвет. Според доктор Дариткова приоритет за общинските съветници би трябвало да е законосъобразността на решенията, салдото на ползите и грижата за всяко обитаемо място.
Общопрактикуващи лекари от Чепеларе се поинтересуваха дали е допустимо да се направи ремонт на поликлиниката. Присъстващи на приемната в Чепеларе съветници обясниха, че в финансовата стратегия на общината са включени 100 000 лева за ремонт, включително и създаване на външен асансьор за обезпечаване на налична среда. Те се интересуваха дали има проблем и с детското поделение в смолянската болница. Д-р Дариткова съобщи, че краткотрайният кадрови недостиг е преодолян и отделението няма да стопира работа.
Жител на община Чепеларе изрази мнение, че би трябвало да се промени нормативната уредба, позволяваща кабинетът за неотложна помощ да отстои на 30 км от практиките на персоналните лекари. Според жителя за планинските региони това предписание затруднява достъпът на пациентите.Той предложи да се разиска опцията за откриване на наложителен кабинет в Чепеларе. Според доктор Дариткова този проблем би трябвало да се реши в разговор сред локалните общности и общопрактикуващите лекари.
Хората се интересуваха също дали може да се форсира построяването на обходния път на Чепеларе по отношение на отварянето на новото Граничен контролно-пропусквателен пункт Рудозем – Ксанти. Те се тормозят, че като стартират по-интензивно да минават ТИР-овете, ще се усили рискът от транспортен травматизъм.
Обходният път на Чепеларе би трябвало да е с дължина 4 км, само че още не е довършена процедурата по отчуждаване, за която са нужни към 300 000 лева
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР