Народните представители започнаха да обсъждат на второ четене удължаването на

...
Народните представители започнаха да обсъждат на второ четене удължаването на
Коментари Харесай

Депутатите в ожесточен спор за еднократната помощ от 300 лв. за ученици

Народните представители започнаха да разискват на второ четене удължаването на в този момент настоящия закон за държавния бюджет и започнаха да спорят по предложенията в удължителния Бюджет. Причината за дебата в пленарна зала се оказа предлагането за еднократната помощ за възпитаници, записани във втори, трети и четвърти клас по Закона за фамилни помощи за деца за образователната 2023/2024 година в размер на 300 лева, съобщи кореспондент на БГНЕС.


Мартин Димитров от ПП-ДБ разяснява, че " няма смисъл и добра икономическа логичност да се дава помощ на всички жители без значение от техните приходи ", макар че в закона е казано, че приходът няма значение. " Има ли смисъл на всички деца да дадем по 300лв.? - Няма смисъл, сътрудници, тъй като хората с високи приходи, да вземем за пример народните представители, не би трябвало да получаваме такава помощ. Трябва да получават хората, които са небогати, нямат нужните приходи, на които тези 300 лева ще им оказват помощ в развъждането на децата ", сподели той. По думите му " не може да се прави обществена политика за цялостен народ, тъй като това не работи и в никакъв случай не е работило ". Според него помощта би трябвало да е фокусирана, таргетирана към бедните хора в потребност. " Когато даваме 300 лева на хора с високи приходи, това не изправя никакво неравноправие. Тези 300 лева би трябвало да отиват към семейство с ниски приходи ", безапелационен е Димитров.

Георги Гьоков от Българска социалистическа партия репликира и сподели, че в изявлението си Димитров е прав, тъй като общественото подкрепяне не може да се разпростре пред всички, тъй като " това няма да е обществено подкрепяне, а нещо друго ".

Александър Иванов от ГЕРБ-СДС съобщи, че помощите би трябвало да бъдат ориентирани към децата, и да е несъмнено, че децата получават всичко належащо за образователния развой.

Цончо Ганев от " Възраждане " пък подлага на критика Димитров, тъй като тяхната ПГ приказва за критерии в случай, че " са раздавали пари и обезщетения за литър гориво ". " В момента имаме обстановка, в която обяснявате едни критерии, с цел да не получават богатите пари - 300 лева за началото на годината. Имате ли визия, че в случай че взимате 1300-1400 лева заплата, не се водите безпаричен, а знаете ли какъв брой коства един възпитаник, с цел да го изпратите на учебно заведение? Ще ви кажа сред 400-500 лева стартово, и вие обяснявате по какъв начин хора, вероятно с подобен приход, са толкоз богати, че не би трябвало да получават тези 300 лева ", подлага на критика той и ги упрекна в популизъм.

Андрей Гюров от ПП-ДБ разяснява, че задачата, която желаят да реализират, е на децата и родителите им с по-малки благоприятни условия да могат да си разрешават това, което могат да си разрешат и деца и родители с по-висок приход. " Това може да стане единствено с целенасочена политика, която разрешава по този начин да се усъвършенстват разноските в бюджета, тъй че средствата да стигнат до хората, които най-вече се нуждаят, до децата, които най-вече се нуждаят от тези средства, с цел да могат и те да се усеща равнопоставени на другите деца в класовете и учебните заведения ", сподели той.

Венко Сабрутев от ПП-ДБ е един от вносителите на предлагането да се дадат 300 лева еднократна помощ на дете. Сабрутев сподели, че тяхното предложение има за цел да регламентира съответна стойност от 300 лева за образователна година, само че посочи, че удължаването на удължителния бюджет действително става дума за 150 лева Той също се съгласи, че би трябвало да се вкарат критерии за приемане на тези средства./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР