Народните представители веха решение, което се ще се хареса в

...
Народните представители веха решение, което се ще се хареса в
Коментари Харесай

Удължават с една година намаленото ДДС за ресторантьори и хотелиери

Народните представители веха решение, което се ще се хареса в ресторантьорския отрасъл.

За по-малко от два часа и след две следващи четения за едно съвещание народните представители взеха решение да оставят 9% ДДС за ресторантьори, хотелиери, бебешки стоки и книги до края на 2022 година

На първо четене проектозаконът на Любомир Каримански за 9% ДДС върху тези артикули и услуги мина в пленарна зала със 169 гласа " за ", 0 " срещу " и 43 гласа " въздържал се " (ГЕРБ-СДС). На второ четене той беше подсилен от 214 от депутатите ( " срещу " и " въздържал се " нямаше), информира OFF News.

След гласуването вносителят на предлагането и ръководител на бюджетната комисия Любомир Каримански изиска законопроектът да се гласоподава и на второ четене през днешния ден. Това предложение беше признато. Според правилника законопроектите би трябвало да минават на две четения в парламентарните комисии, както и два пъти в пленарна зала.

Въпреки това, с оглед нуждата от бързо решение на Народно събрание, Каримански прочете законопроекта и стартира и второто четене. От " Възраждане " желаеха изключително привикване на бюджетната комисия и по-късно връщането на законопроекта в зала. Това предложение беше контрирано от Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ. Георги Ганев от Демократична България също разкритикува това предложение и съобщи, че " Възраждане " желае разширение на обсега на продуктите с понижена ставка.

Тук се развихри спор сред " Възраждане " и останалите партии, които взаимно се упрекваха в популизъм. Депутатите на Костадин Костадинов обявиха, че сътрудниците им бързат, с цел да не им се наложи да работят по празниците, а останалите партии дадоха отговор, че дебатът се бави ненужно, вместо да се вземат незабавни решения за българските жители. (Костадинов не пропусна да изиска анулация на противоепидемичните ограничения и зеления документ.)

Вчера парламентарната комисия по бюджет и финанси одобри законопроекта на Любомир Каримански за опазване на 9% ДДС за хотелиерите и ресторантьорите до края на 2022 година На вчерашното съвещание участва и финансовият министър Асен Василев изясни, че това ще коства 175 млн. лева и е съотносимо към резултатите тази и предходната година.

В законопроекта се планува с по-ниска ставка да се ползват ресторантьорските и кетъринг услугите, храните за бебета, бебешките пелени и хигиеничните материали, туристическите услуги, както и доставките на книги на физически носители или осъществявани по електронен път, или и двете, както и доставката на спортните артикули.

Депутатите от бюджетната комисия отхвърлиха Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за налог върху добавената стойност (ЗДДС) с вносител Десислава Атанасова (ГЕРБ-СДС) и одобриха този на Любомир Каримански от " ИТН " с публицистичната корекция към него намалената ставка да е за период до 31 декември 2022 година, каквото бе и предлагането на ПГ ГЕРБ-СДС. (В първичното предложение на Любомир Каримански беше заложено намалената ставка да остане до края на оповестената изключителна епидемиологична конюнктура.)

Проектозаконът на Атанасова беше отритнат както в комисия, по този начин и в пленарна зала.

По време на дебата през днешния ден първи взе думата Цончо Ганев от " Възраждане ". В типичния жанр за партията си той съобщи, че здравната рецесия се е трансформирала в икономическа. Той повтори настояването си от през вчерашния ден за понижаване на ДДС за продуктите от дребната потребителска кошница (основните храни), както и за медикаментите. По време на съвещанието на комисията през вчерашния ден Асен Василев съобщи, че това ще коства малко над 1 милиарда лева Ганев заяви, че ще внесе законопроект за намаляването на ДДС върху тези артикули, както и че ПГ на " Възраждане " ще поддържа законопроекта на Каримански.

Тома Биков от ГЕРБ съобщи, че парламентарната му група ще поддържа това предложение на " Възраждане ". Той предложи и публицистична корекция за понижаване на ставката и за аудиокнигите, които са единствената опция достъп до литература за незрящите.

Ива Митева от Има Такъв Народ го отвърна, че законопроектът касае единствено удължаването на периода, само че не уголемява броя на продуктите с намалена ставка.

Зам.-председателят на ПГ на Движение за права и свободи Йордан Цонев съобщи, че те ще поддържат законопроекта, тъй като няма ненужно време за губене. Той разяснява още, че това гласоподаване на законопроекти не подхожда на правилника и обещанията за смяна. Цонев съобщи още, че парламентарната му група ще поддържа и " неуместно предложение " като това законопроектът да се гледа на две четения в границите на едно съвещание, написа dunavmost.com.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР