Народните представители в 48-то Народно събрание приключиха с разглеждането и

...
Народните представители в 48-то Народно събрание приключиха с разглеждането и
Коментари Харесай

Приключи сагата Изборен кодекс – гласуваме с хартия и машини

Народните представители в 48-то Народно заседание завършиха с разглеждането и гласуването на измененията в Изборния кодекс.

Това несъмнено не мина по никакъв начин умерено, а тъкмо противоположното. Гласуването на измененията в Изборния кодекс мина в разногласия сред депутатите, в дълги и изморителни съвещания, в едно от които депутатите даже слушаха химна.

С гласовете на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия дефинитивно беше върнато смесеното гласоподаване с право на избор – да се гласоподава с хартиена бюлетина или с машина – в секции с над 300 гласоподаватели. След гласоподаване с машина ще се разпечатва бюлетина, която ще се брои ръчно в края на изборния ден.

 

Резултатите ще се записват и на флашки, само че протокол от машината няма да се разпечатва. Вместо тъмни стаички, ще има паравани. Заявленията за разкриване на нова изборна секция в чужбина остават 40.

Парламентът одобри Централната изборна комисия да даде достъп до изходния код и документите на машините на представителите на партиите и обединенията, получили над 4% на последните избори.

За разлика от вчерашното съвещание, което продължи над 18 часа, днешното не съумя да продължи чак толкоз дълго, само че въпреки всичко завърши след 19:00 часа. След като депутатите минаха през дребна част от законопроекта рано денем, започнаха редица изявления от страна на депутати от „ Продължаваме промяната “ и „ Демократична България “.

Съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков уточни, че цената на машините в по този начин признатия законопроект няма съвсем никакъв смисъл.

Надежда Йорданова от Демократична България пък съобщи, че в този час е станало ясно, че " хартиената коалиция " е излъгала хората. " Нагло, надменно без никакъв срам. Стана ясно, че крайната цел е била цялостното очистване и машинното отчитане на българските гласоподаватели ", акцентира тя.

Даниел Лорер от Политическа партия също взе думата и съобщи, че тези, които са ги наричали лъжци са хвърлили 80 млн. лева

" ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи връщат хартията. Не можем да се примирим с това ", безапелационен е той. Лорер изясни, че тези 80 млн. лева са се трансформирали в принтер с екранче.

Председателят на ПГ на Политическа партия Андрей Гюров уточни, че те разискват технологията на гласоподаване. " Това, което се случва тук е една фасадна народна власт. Това, което виждаме нормално е една рекламация. Сега тези машини бяха превърнати в едно принтиращо устройство, да, запазихме паметта, какво става с тези данни, какво пречи тези данни да бъдат показани на българските жители. Това, което се случва в залата е образец на ръководството, което ни чака, което ще е сковано от тази " хартиена коалиция ". Това е, което ще виждате в идващите години и се кове в тази зала ", акцентира той.

Радомир Чолаков от ГЕРБ се намеси и съобщи, че те не могат да се схванат за едно нещо. " Ние просто имаме вяра на българите за разлика от вас ", означи той. Чолаков добави, че Политическа партия имат вяра на машините, само че не и на хората.

Тома Биков от ГЕРБ акцентира, че през последните 32 години властта се избира посредством избори и това е голямо достижение. " Това се дължи на хората от ЦИК, които вие твърдите, че построяват фасадна народна власт ", сподели той. " Ние защитихме последните дни теза, която пазиме от година и половина - връщането на смесеното гласоподаване до момента в който не се откри по-подходящ вид за това по едно и също време всички жители да могат да упражнят правото си на глас, да бъдат обезпечени почтени избори и да се вдигне доверието в изборния развой. Със сигурност тези диалози ще продължат и след приемането на Изборния кодекс и се надявам да достигнем до консенсус, колкото и мъчно в този момент да наподобява това ", посочи Биков.

Според него хартиеното и машинното гласоподаване са се трансформирали от механически въпрос в тези за политическо опълчване. Според него е належащо опростяване на изборните протоколи от гласуването с хартиени бюлетини, с цел да се реши казуса с високия % неточности в документите. " При присъединяване на над 150 000 души в изборния развой изборите не могат да бъдат фалшифицирани. Всяка партия си има представители в Изборната комисия. Да, неточности може да бъдат направени, това не са хора от професионалната изборна администрация. Ако има неточности, би трябвало да се опитаме да ги улесним - да създадем по-прост протокол ", прикани той.

Иван Ченчев от Българска социалистическа партия направи процедура и разяснява, че не се приказва всъщност по текстовете и направи предложение за преустановяване на дебата. Настимир Ананиев от Политическа партия пък направи назад предложение за продължение на дебатите по изчетените до момента текстове. " Чухме от Българска социалистическа партия да приказват за диалогичност, за какво не се изкажете по плана на ГЕРБ и Движение за права и свободи да го отбраните ", попита той.

Последва и гласоподаване, със 140 гласа " за " предлагането на депутата от Българска социалистическа партия беше признато и дебатът беше преустановен. Депутатите още веднъж стартират да преглеждат законопроекта и да гласоподават предложенията записани в него.

Надежда Йорданова от Демократична България уточни, че е ясно, че машинният протокол е бил премахнат. " Това, което също по този начин заличихте е качването на информацията от флашките от машините в РИК, в наличието на членовете на секционните изборни комисии. Това, което направихте е, че освен унищожихте машинния избор, а направихте флаш паметта купчина неизползвана пластмаса. Това, което ще виждат жителите и ние ще са единствено протоколите от ръчното броене ", сподели тя. Йорданова съобщи, че за следващ път е махната още една контрола за честния избор. " Срам ", акцентира тя.

Съпредседателят на Продължаваме промяната Асен Василев изясни, че с отхвърлянето на опцията в РИК да има копие от това, което машината е генерирала и то да е обществено известно ще удостовери едно - " сътрудниците от Българска социалистическа партия лъгаха не знам какъв брой седмици по малкия екран, че щели да дадат опция на машинния избор. Не сътрудници вие одеве освен не забранихте машинния избор, а забранихте да се управлява операцията на вота в секциите. Това направихте ", безапелационен е Василев. Той попита дали някой желае да каже какъв е казусът в РИК да се покаже какво е преброила машината на жителите, само че добави, че никой няма интерес да отговори на този въпрос. " Целта е една - да се махне машинният избор и да се откраднат изборите ", безапелационен е той.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР