Народните представители ще обсъдят на първо четене удължителния закон за

...
Народните представители ще обсъдят на първо четене удължителния закон за
Коментари Харесай

Депутатите ще обсъдят на първо четене удължителния закон за бюджета

Народните представители ще обсъдят на първо четене удължителния закон за бюджета.

Текстовете са готови от финансовото министерство с аргумента, че служебния кабинет няма право да предлага политики, каквито биха залегнали в напълно нови закони за бюджетите на Здравната каса, държавното публично обезпечаване и за държавния бюджет.

Въпреки недоволството на синдикатите, в текстовете е записано, че се резервира размерът на минималната работна заплата от 710 лв. следващата година. Максималният застрахователен предел остава 3 400 лв., а пенсиите ще бъдат осъвременени по швейцарското предписание от 1 юли с 12 на 100, в случай че няма нов признат закон.

Удължителният закон може да работи и страната да действа обикновено даже в случай че има избори през юли, съобщи министърът на финансите Росица Велкова.

" Тъй като ще осъществя и спестовност в разноските през 2022 година, до юни месец бихме могли да се оправим със средствата, които са от фискалния запас и тегленето на дълг за рефинансиране на заплащането. "

Управителят на Българска народна банка Димитър Радев предизвести, че е належащо синхронизиране на паричната политика на повишаване на лихвите с фискалните, т.е. да се върви към консолидация. В противоположен случай можем да се надигнем пред ликвидни ограничавания.

" Аз мисля, че не би трябвало да позволяваме обстановка, в която Министерството на финансите ще изпадне в обстановка да избира сред неприятни и по-лоши решения. "

Ако не затегнем харчовете от хазната, " има действителен риск финансовите пазари да ни санкционират, съобщи Радев.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР