Народните представители решиха да задължат правителството в срок до края

...
Народните представители решиха да задължат правителството в срок до края
Коментари Харесай

Правителството трябва да оздрави ТЕЦ Марица Изток 2 до края на февруари

Народните представители взеха решение да задължат държавното управление в период до края на февруари да предприеме ограничения и за увеличение на капитала на " Български енергиен холдинг " за финансово излекуване на " Топлоелектрическа централа Марица - Изток 2 " ЕАД и да подсигурява работа на централата, без значение от мнението на Европейската комисия.

Правителството стои зад въглищните централи и зад българските миньори. Това сподели в Народното събрание министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя отговори на запитване на народните представители Таско Ерменков, Жельо Бойчев, Виолета Желева и Атанас Костадинов по бъдещето на въглищните топлоелектрически централи в България, съобщи Българска телеграфна агенция.

По такива значими тематики постоянно сме намирали сили да реализираме най-хубавото решение за България, сподели Теменужка Петкова.

Правителството нееднократно е заявявало своята безапелационна позиция по тематиката за енергийната сигурност на страната, тя е наш приоритет, уточни Петкова. Преходът от използването на въглищни централи би трябвало да е равномерен и да не нарушава нашата енергийна сигурност, сподели тя.

Без въглищните централи нашата енергийна система не може да работи обикновено - ние сме декларирали пред Европейската комисия, че до 2030 година те са съществена базова мощ на страната, сподели Теменужка Петкова.

Въглищните централи имат значимо място за балансиране на енергийната ни система. Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 " е единствената в страна която има връзка с трите равнища на напрежение в страната. Тези въглищни централи дават 40 % от силата в страната и 60 % през зимата.

Спомняте си зимата на 2016 година, когато температурите внезапно падаха и това докара до колапс на страните към нас, като и всички те стопираха износа на сила. Тогава ситуацията у нас беше избавено от въглищните централи и от АЕЦ " Козлодуй ", сподели Теменужка Петкова. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР