Народните представители решиха да създадат временна комисия по повод споразумението

...
Народните представители решиха да създадат временна комисия по повод споразумението
Коментари Харесай

Парламентарна комисия ще проверява споразумението между „Булгаргаз“ и турската „Боташ“

Народните представители взеха решение да основат краткотрайна комисия във връзка съглашението сред „ Булгаргаз “ ЕАД и турската държавна енергийна компания „ Боташ “, подписано на 3 януари 2023 година в София.

Това стана с гласовете на 171 депутати, 34 гласоподаваха “против ”, а 2 “въздържал се ”.

Предложението за основаване на Временна комисия е на Корнелия Нинова и група народни представители. От Българска социалистическа партия упорстват да бъдат обсъждани и договорите за доставка на природен газ, които са подписани през последната една година.

Борислав Гуцанов от Българска социалистическа партия разяснява, че по този контракт България се задължава да изплаща такси, без значение дали получава или не получава природен газ.

“За 13 години България е задължена да заплати за тази случка, съчинена от служебния кабинет, над 2 милиарда $ ”, означи той. Според него договорът е “явна вреда за страната ”.

Мартин Димитров от ПП-ДБ сподели, че те ще поддържат основаването на Временната комисия. Той подсети, че договорът е подписан от служебното държавно управление и запита за какво служебно държавно управление с къс мандат и единствена задача да провежда избори, подписва сходни дълготрайни контракти. Според него “абсолютно предумишлено и целеустремено ” служебното държавно управление не е дало нужните елементи по контракта на народните представители, които са били определени в този времеви интервал.

“Ще изясним резултатите за България, за цените на газа и ще изясним за какво не е потърсено Народно събрание, ще изясним за какво не е потърсена Европейската комисия и какво е правил този длъжностен министър на енергетиката ”, безапелационен е той.

Стоян Таслаков от “Възраждане ” подсети, че те са били първите, които са разкрили проблем в този контракт. “Най-вероятно при подписването на такива контракти става въпрос и за сключване на комисиони. Смятам, че това е напълно отговорност на президента, защото неговото държавно управление и негов длъжностен министър подписа тази договорка ”, сподели той.

Жечо Станков от ГЕРБ-СДС разяснява, че по-големият въпрос е до какво финансово положение се е довело сдружението през годините. “Трябва да забележим какво ще се случи след 1 януари ”, счита той.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР