Народните представители приеха правила за процедурата по обсъждане и приемане

...
Народните представители приеха правила за процедурата по обсъждане и приемане
Коментари Харесай

Парламентът прие правила за промени на Конституцията, но се оказа, че те са неприложими

Народните представители одобриха правила за процедурата по разискване и приемане на Законопроекта за изменение и допълнение на Конституцията, съобщи кореспондент на " Фокус “ .

" За “ гласоподаваха 107, 48 бяха " срещу “, а 1 гласоподава с " въздържал се “.

Депутатите дебатираха към член 4, алинея 5, в която се споделя, че когато текстове в законопроекта не са подкрепени от 3/4 от всички народни представители, само че са подкрепени от 2/3 от тях, те биват разглеждани повторно - в период не по-малък от два месеца и не повече от пет месеца. При второто разглеждане текстовете би трябвало да бъдат подкрепени от не по-малко от 2/3 от депутатите.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков обърна внимание на тази специфичност и предизвести, че би трябвало да се обясни каква е волята на Народното събрание.

Костадин Костадинов съобщи, че предлагането не би трябвало да се приема, тъй като по думите му то " опонира " на главния закон.

Радомир Чолаков обърна внимание, че тези правила са признати от 43-ото Народно заседание. Той изясни, че вътре са взели участие представители на Българска социалистическа партия. По думите му разликата на сегашните по отношение на тогавашните правила е методът, по който ще се внасят предложенията сред първо и второ четене. Според Чолаков в този момент се предлага с поддръжка 1/4 от депутатите (бел. от ред. – 60 депутати) да могат да се вършат оферти, до момента в който парламетнарната процедура е всеки народен представител да може да го прави

Костадин Костадинов означи, че предложенията опонират на Конституцията, тъй като всеки депутат би могъл да прави оферти сред първо и второ четене, а не след 1/4 поддръжка.

Радомир Чолаков направи предложение в чл.4, алинея 1 да отпадне текстът с чл.151, ал.1 от Конституцията, който гласи, че промени в главния закон могат да вършат 1/4 от депутатите или президента. То бе признато с 83 гласа " за “, 5 бяха " срещу “, а 47 се " въздържаха “.

След него Надежда Йорданова изиска 15 минути отмора от името на ПГ на ПП-ДБ.

След почивката Надежда Йорданова предложи да чл.4 ал.5 да се гласоподава разделно от останалите правила – а точно с какво болшинство да се одобряват решенията. То бе отхвърлено от залата.

Росен Желязков разясни, че щом процедурата е тръгнала в хипотезата за гласоподаване с болшинство от 2/3 и първо, и второ, и трето четене се гласоподават по този метод. Желязков обаче бе безапелационен, че и с тези правила не може да се променят текстовете на Конституцията.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР