Народните представители приеха отказа на Мария Габриел да бъде премиер,

...
Народните представители приеха отказа на Мария Габриел да бъде премиер,
Коментари Харесай

Депутатите приеха отказа на Мария Габриел да бъде премиер

Народните представители одобриха отхвърли на Мария Габриел да бъде министър председател, откакто ръководителят на Народното събрание Росен Желязков свика изключително съвещание на Народното събрание.

Депутатите започнаха разискване на решение по отношение на указа на президента, с който се предлага Народното събрание (НС) да избере за министър-председател претендента, препоръчан от първата по бройка парламентарна група ГЕРБ-СДС и подаденото заявление от Мария Габриел, че няма да взе участие в парламентарната процедура по желание на министър-председател и няма да предлага конструкция и състав на Министерски съвет.

Думата взе водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. „ Това е един натурален и естествен завършек на една ненормална коалиция. Коалиция, която бе зачената непорочно, тъй като тези, които желаеха да преборим мафията, се прегърнаха с нея и вместо да я изчистят - те предложиха да разделят с нея страната ", безапелационна бе тя.
 
След нея на трибуната излезе Атанас Атанасов от ПП–ДБ. „ На първо място си задавам въпроса какво би станало, в случай че през днешния ден залата не поддържа това решение. Днес е един заоблачен ден за българската народна власт. Дали би могло слънцето да пробие в тези облаци зависи от тази зала или ще последва стихия с градушка “, сподели той.

Атанасов прочете това, което парламентарната му група адресира към ГЕРБ–СДС:

„ По Конституция следва да бъде връчен втори мандат за сформиране на държавно управление. Ние удостоверяваме готовността си да осъществяваме този мандат, като народен и общ с ГЕРБ–СДС. Готови сме да го създадем при съблюдаване на уговорките, които поехме дружно преди 9 месеца. Подписване от ръководителите на двете парламентарни групи на съглашението, съдържащо гаранции за промени в правосъдната система, регулаторите и службите за сигурност с ясни дати за осъществяване. Министър-председател - взаимно допустима кандидатура, излъчена от ГЕРБ–СДС. Настоящият състав на Министерския съвет доколкото в границите на договарянията за осъществения първи мандат се откри, че страните не могат да реализират единодушие за промени в състава по този начин, както се изисква по отношение на първичните ни взаимни задължения за образуване на ротационно ръководство. Запазване на досегашната конструкция на Министерски съвет “.

По думите на Атанас Атанасов „ това не е покана за спомагателни договаряния, отвън посочената рамка “. „ Това е предложение за подготвеност да осъществим уговорките, които поехме преди 9 месеца ", добави той.

След думите на ген. Атанас Атанасов на трибуната излезе зам.-председателят на Българска социалистическа партия Георги Свиленски. " Вие се молите, а вашите сътрудници от ГЕРБ-СДС ви се смеят. Единственото, което може да ви обезпечи втори мандат е да предложите Борисов за министър председател. Наистина ви скърбя. Това угодничество на парламентарната ви група, на гласоподавателите ви не съм вярвал, че ще видя ", сподели той.
„ Това, което чухте от ген. Атанасов, не е молба. В политиката, както и в живота, най-важното нещо е да си спазваш думата. Най-важното нещо е всяко свое деяние да го правиш не от боязън, не от лакомия, а от възприятие за дълг. В съглашението се желае промяна на правосъдната система не на хартия, а действително в един транспарантен развой. Всички българи към този момент научиха, че от регулаторите зависи дали ще има монополи в магазините, каква ще е цената на тока, всичко това е поставена в съглашението “, отговори Кирил Петков от ПП–ДБ.

„ Думата харакири от през днешния ден има ново значение - харакиро, съобщи депутатът от " ИТН " Станислав Балабанов в имитация към Кирил Петков от ПП-ДБ. Репликата на Балабанов последва, откакто Кирил Петков стимулира отправеното към ГЕРБ предложение за обща реализиация на втория изследователски мандат. Съпредседателят на ПП-ДБ попита дали има воля да се направи крачка напред или " ще гледаме цирковете на Има Такъв Народ и измените на " Възраждане " ".

 

 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР