Народните представители приеха окончателни промени в Закона за митниците и

...
Народните представители приеха окончателни промени в Закона за митниците и
Коментари Харесай

Депутатите одобриха нови изисквания към касовите апарати

Народните представители одобриха дефинитивни промени в Закона за митниците и Закона за Данък добавена стойност, с които се вкарват нови по-строги условия към софтуера за ръководство на продажбите в комерсиалните обекти и към производителите, разпространителите и ползвателите на подобен програмен продукт.

Депутатите записаха, че производителите и разпространителите на програмен продукт ще би трябвало да заявяват в Националната организация за приходите (НАП), че той дава отговор на условията. Ще се заявява и това, че софтуерът не може да трансформира, изтрива или манипулира информацията в базата данни, с която работи.

Национална агенция за приходите ще сътвори електронен лист на софтуерите за ръководство на продажби в комерсиалните обекти. Търговците ще са длъжни да употребяват в комерсиалните си обекти единствено включените в листата софтуери.

Целта на измененията е всеки касов уред да предава по построената отдалечена връзка данни от всяка касова записка към сървърите на Национална агенция за приходите. На касовата записка, която се дава на клиента, ще се отпечатва QR код, посредством който всяко лице ще може да ревизира дали покупката му е регистрирана в организацията. От приходната администрация увериха неотдавна, че смяната в закона няма да докара до замяна на всички касови апарати, каквито опасения имаше. В взаимозависимост от техническите и функционалните параметри на употребяваните фискални устройства, те ще могат и да се преработят, тъй че да дават отговор на новите условия съгласно Национална агенция за приходите. Данъчните успокоиха и че всички разноски за надграждането или подмяната на съществуващите фискални устройства ще се признават за данъчни цели.

Българска социалистическа партия не взе участие в разискването и гласуването, тъй като съгласно левицата промените са лобистки и са в ущърб на бизнесмените.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР