Народните представители приеха на второ четене Законопроект за изменение и

...
Народните представители приеха на второ четене Законопроект за изменение и
Коментари Харесай

На второ четене: Съдебните центрове по медиация ще функционират към окръжните съдилища

Народните представители одобриха на второ четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за медиацията, импортиран от Министерски съвет. Този законопроект е включен в ПВУ, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Златан Златанов от " Възраждане " акцентира, че те не могат да поддържат във фаза на правосъдна медиация да се включват лица без подготовка. " Законът не кореспондира с правната логичност. ", безапелационен е той. По думите му това е ненужден закон, който ще внесе безпорядък във действието на правосъдната система.

Радомир Чолаков от ГЕРБ разяснява, че " някой от предходния кабинет е вкарал в ПВУ обещания за законопроекти, които не е знаел дали Народно събрание ще одобри или не. Но те са обещани и сега сме сложени под напън и този напън ще се усилва идващите дни доста по тази причина, че някой е обещавал без да мисли ". По думите му в този закон е планувано въвеждане на промените след година и половина, с цел да може да се да се поправят пропуските, в случай че има такива.

Със законопроекта от 1 юли 2024 година се вкарва наложителна правосъдна медиация по избрани цивилен и търговски каузи. Законопроектът е включен в Националния проект за възобновяване и резистентност със период на осъществяване в края на четвъртото тримесечие на 2022 година Според вносителя въвеждането на наложителната правосъдна медиация ще докара до облекчение на работата на съда, административната тежест за магистратите, натовареността на съдилищата и ще спомогне за по-бързото и дейно разрешаване на разногласията сред страните. Отбелязва се, че наложителната правосъдна медиация няма да докара до ограничение на достъпа до съд, защото ще се развива в самия развой и няма да забави правосъдното произвеждане. Със законопроекта се дефинират условията към лицата, които ще могат да реализират правосъдна медиация, характерните им функционалности и отговорности, както и самата процедура. Основните промени в Закона за правосъдната власт са свързани със основаването на правосъдните центрове, в които ще се организира наложителната правосъдна медиация. Редът и методът на асортимент на посредниците, профилираното им образование, осъществяването на вписването и заличаването им от описите, техният мандат и контролът върху активността им ще бъдат регламентирани с разпоредба на Висшия правосъден съвет. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР