Народните представители приеха България да купи още осем изтребителя F-16

...
Народните представители приеха България да купи още осем изтребителя F-16
Коментари Харесай

Окончателно: България купува още осем изтребителя F-16

Народните представители одобриха България да купи още осем изтребителя F-16 Block 70. С гласовете на ГЕРБ-СДС, „ Продължаваме промяната “, Движение за права и свободи „ Демократична България “ и „ Български напредък “ капиталовият разход за пазаруването на втората партида американски изтребители по натовски стандарт беше дефинитивно утвърден.
 Гласуване за F-16 Гласуване за F-16
„ Против “ гласоподаваха от Българска социалистическа партия и „ Възраждане “. В „ Продължаваме промяната “ пък имаше 10 депутатите, които гласоподаваха „ въздържал се “. Един член на парламентарната група на Българска социалистическа партия също се въздържа.

Вчера парламентарната комисия по бюджет и финанси утвърди Проекта на решение за приемане на Проект за капиталов разход „ Придобиване на нов вид военен аероплан “ – втори стадий, с вносител Министерския съвет, като преди този момент и Комисията по защита утвърди разход. 

Одобрението на сходен разход може да се направи само от Народното събрание. Именно това наложи България да изиска крайният период за приемане или отменяне на офертата за втората партида изтребители да бъде продължен – тъй като Министерският съвет самичък не би могъл да я одобри, първо би трябвало да има зелена светлина от депутатите, които обаче бяха разпуснати скоро след приемане на офертата за изтребителите.

Самата оферта пристигна по времето на Драгомир Заков като министър на защитата в кабинета „ Петков “. Първоначалният краен период за приемане беше началото на ноември, само че по-късно срокът беше продължен от американска страна до 15 декември.

В признатия план е посочено, че нужният разход е към 2,5 милиарда лв., като той е с изключение на за самите изтребители, и за муниции, съоръжение и образование.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР