Народните представители поискаха представители на Министерството на енергетиката да се

...
Народните представители поискаха представители на Министерството на енергетиката да се
Коментари Харесай

Възраждане: Министърът на енергетиката не изпълнява конституционните си задължения

Народните представители желаеха представители на Министерството на енергетиката да се явят в постройката на Народното събрание, с цел да вземат участие в полемиките по Закона за силата от възобновими източници, която се преглежда на първо четене през днешния ден. Ръководещият съвещанието заместник-председател на Народното събрание Росица Кирова изпрати питане до Енергийното министерство, само че оттова обявиха, че представители не могат да участват в пленарна зала заради командировка, написа.

Иска Михайлова от " Възраждане “ съобщи, че служебният министър на енергетиката Росен Христов не извършва конституционните си отговорности, съгласно които той би трябвало да участва по време на парламентарен надзор или по искане на народните представители.

От третата политическа мощ желаеха точката с разглеждане на закона да отпадне през днешния ден, само че решението не бе подкрепено след гласоподаване.

Делян Добрев съобщи, че законът би трябвало да бъде прегледан през днешния ден, с цел да могат да бъдат направени нужните корекции в Комисията по енергетика.

Георги Свиленски сподели, че президентът и служебният кабинет упрекват Народното събрание, че не преглежда законопроектите и забавя процедурите по приемането на законодателството по ПВУ. Той изиска министърът на енергетиката бъде извикан с гласоподаване.

Иван Ченчев означи, че министрите са следени от Народното събрание и е тяхно задлъжение да се явяват в зала, когато са извикани за това.

" Министрите са следени от Народното събрание, само че те на следващия ден могат да решат да не се явят на парламентарен надзор. Това в действителност слага всевъзможни разграничителни линии и въпросът е кой командва тази страна. Народното събрание не може да задължи, няма точка в правилника, то тогава какво може да направи то, с цел да повика министъра да си показа законопроекта “, сподели Ченчев от парламентарната естрада.

Росица Кирова разгласи 10-минутна отмора, с цел да може от Министерството на енергетиката да изпратя представител.

След почивката напрежението остана високо. Кристиан Вигенин разгласи, че Народното събрание не може да се " унижава “ пред друга институция и напомни, че законите и решенията на Народното събрание са наложителни за всички. Той сподели, че даже министъра да го няма, би трябвало да има заместници, а в случай че няма, то ръководството на министерството би трябвало да бъде сложено по подозрение.

Радомир Чолаков отговори, че служебните министри не почитат народните представители, а с цел да се излезе от тази обстановка, би трябвало да бъде определено държавно управление.

Последва гласоподаване, с което министърът бе длъжен да пристигна в пленарната зала и да взе участие в разглеждането на законопроекта.

В последна сметка стана ясно, че Росен Христов ще се яви в зала, а ръководещият съвещанието разгласи нова отмора от 15 минути, с цел да може той да дойде в постройката на Народно събрание.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР