Народните представители от софийските листи на БСП заедно с групата

...
Народните представители от софийските листи на БСП заедно с групата
Коментари Харесай

БСП е “против“ увеличаване цената на билетите в градския транспорт и “за“ запазване на картите за една линия

Народните представители от софийските листи на Българска социалистическа партия дружно с групата общински съветници от Столичен общински съвет от Българска социалистическа партия проведоха взаимен брифинг по значимия проблем с картите и билетите в Столичния градски превоз. В Народното събрание те засегнаха тематиката за повишение на цената и анулация на избран вид транспортни документи.
„ Това решение беше взето с болшинство в Столичния общински съвет от политическите групи на ГЕРБ, „ Патриоти за София “, „ Демократична България “ и Борис Бонев. Тези хора покачиха цената на билета от 1.60 на 2 лева Тези хора лишиха стотици хиляди столичани от опцията да употребяват комфортните транспортни документи, които са привикнали да употребяват. Те са преференциални и трябваше да останат “, безапелационен е зам.-председателят на ПГ на “БСП за България “ Георги Свиленски.
„ Това е въпрос, който визира над 1 млн. жители и посетители на столицата. Хората, които сътвориха този проблем, в този момент сега слушаме по какъв начин изясняват по медийните студия по какъв начин ще вършат работни групи, комисии, с цел да вземат решение казуса, който сами сътвориха “, съобщи Иван Таков, ръководител на групата на общинските съветници.
По време на брифинга той изясни, че Българска социалистическа партия не е подкрепила взетото на 21 юли 2022 година от Столичния общински съвет решение. „ На самата сесия ние дадохме нашите оферти, които пристигнаха след месеци на диалози с жителите. Още тогава видяхме какъв безпорядък ще се сътвори след въвеждането на тази разпоредба – видяхме го на 1 януари 2023 година Тогава направихме следните оферти: за опазване на месечната карта за една линия и в наземния градски превоз, и в метрото “, уточни той и добави, че вместо това болшинството е нараснало картите на работещите от 23 на 50 лева
„ Нашето предложение беше този превозен документ да бъде непокътнат. Забележете, за учениците от 9лв. картата става 20лв., за пенсионерите – това са най-уязвимите групи, от 11 лева – 25лв. Виждате какъв брой огромно нарастване. Също по този начин хартиеният билет, който към момента се продава в градския превоз от водачите, стана на цена 2 лева Предложенията на групата на Българска социалистическа партия бяха да бъдат непокътнати цените на старите транспортни документи “, съобщи Иван Таков. Той изясни, че оттук насетне групата на Българска социалистическа партия в незабавен порядък ще внесе отчет за смяна в тази разпоредба.
„ Ще желаеме връщане на десетте талона по 1.20 лева, които се указаха един доста комфортен транспортен документ. Категорично не сме съгласни с това, че валидацията играе ролята на застраховка във връзка с пътуващия, защото самият превозен документ е документът, който има осигурителен темперамент. Единствено валидацията на 60+ и 30+ бихме могли да приемем, че имат сходен темперамент, защото с тях се отбелязва началото и вероятно краят на пътуването. Така че ние ще настояваме и за анулация на наложителната валидация “, изясни зам.-председателят на групата общински съветници Милка Христова.
Тя изясни, че народните представители могат да изискат от Сметната палата да извърши съответния одит на Център за градска подвижност и да откри какви са приходите и разноските, защото сега доста се спекулира с цифрите. „ В последна сметка задачата на наредбата е да увеличим пътуващите с градския превоз. За страдание, настъпилите промени отблъскват хората и по-голямата част настояват, че ще се пренасочат към прилагане на своя персонален превоз, което не е желателно “, съобщи още Милка Христова.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР