Народните представители от НФСБ и ВМРО предлагат проект на Закон

...
Народните представители от НФСБ и ВМРО предлагат проект на Закон
Коментари Харесай

ОП бранят със закон вечния длъжник

Народните представители от НФСБ и Вътрешна македонска революционна организация оферират план на Закон за отбрана на физическите лица при несъстоятелност, с който се поставя завършек на „ безконечния дебитор “. Мотивите оповестиха Искрен Веселинов, Христиан Митев и доцент Красимир Димитров – член на екипа, работил по законопроекта.

От „ Обединени патриоти “ подчертаха, че България и Хърватска са единствените страни в Европейски Съюз, в които няма планувана законова отбрана на физическите лица при несъстоятелност. Законът е своевременен и нужен предвид на настъпилата икономическа рецесия, настъпила в резултат на пандемията.

За да бъде сложено физическото лице под протекция, то би трябвало да бъде неплатежоспособно и добросъвестно. Неплатежоспособно е лицето, когато не може трайно да извърши едно или повече изискуеми парични отговорности, на стойност минимум пет минимални работни заплати.

Общият размер на отговорностите не би трябвало да надвишава 200 000 лв.. Съдът може да сложи под отбрана и дебитор, чието обвързване е по-голямо, когато неплатежоспособността е настъпила по справедливи аргументи и ползите на неговите кредитори обуславят слагането му под отбрана, показват народните представители от НФСБ и Вътрешна македонска революционна организация.

Цялото имущество и бъдещите приходи на длъжника за петгодишен интервал, като се изключи тези движимости и приходи, за които не може да има наложително осъществяване, служат за угаждане на неговите кредитори. Защита може да бъде предоставена и на неплатежоспособни фамилии, намиращи се в законов режим на общественост.

С влизане в действие на решението за слагане под отбрана се стопират всички висящи изпълнителни и искови производства против длъжника по принцип, както и обезпечителни такива за налагане на ограничения и обезпечения по предявен или предстоящ иск. Прекратява се начисляване на лихви и неустойки и се прекъсва отминалостта на всички вземания на кредитори от утвърждения от съда лист.

За времето на предоставена отбрана на длъжника се позволява той да прави комерсиална активност единствено като едноличен търговец, аграрни производител, майстор или упражняващ свободна специалност, оферират вносителите.

Предстои разискване на законопроекта с останалите парламентарни групи и с отрасловите министерства, оповестиха Искрен Веселинов и Христиан Митев.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР