Народните представители от Комисията по външна политика и от Комисията

...
Народните представители от Комисията по външна политика и от Комисията
Коментари Харесай

Мишел Барние подготвя депутатите ни за интензивните преговори по Брекзит

Народните представители от Комисията по външна политика и от Комисията по европейски въпроси и надзор на европейските фондове се срещнаха с основния договарящ за излизане на Англия от Европейски Съюз Мишел Барние.

Преговорите , свързани с излизането на Англия от Европейски Съюз, ще бъдат по-интензивни по време на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. Това бе общото мнение на участниците в срещата.

Главният договарящ за излизане на Англия от Европейски Съюз Мишел Барние осведоми народните представители за хода на договарянията и акцентира, че са реализирани договорености по главните условия на процеса.

" Можем да стартираме поетапно втората и третата част от този развой, като се чака Съветът на министрите на Европейски Съюз в края на януари 2018 година да даде своето единодушие по директивите на преходния интервал ", посочи той.

" Целта ни е до октомври 2018 година да сложим на масата на договарянията решенията, свързани с излизането на Англия от Европейски Съюз, като се планува да бъде готова и политическа декларация за бъдещите връзки ", уточни Мишел Барние.

" Споразумението за излизане на Англия от Европейски Съюз ще би трябвало да бъде утвърдено от всички страни-членки и утвърдено от техните национални парламенти ", добави той.

 Правата на българите във Англия - обезпечени, потвърдиха Борисов и Барние
Правата на българите във Англия - обезпечени, потвърдиха Борисов и Барние

Премиерът съобщи, че се надява Англия да се завърне в Европейски Съюз

Председателят на Комисията по външна политика Джема Грозданова изрази вяра през идната година, когато България е ръководител на Съвета на Европейски Съюз, да има сериозен прогрес по договарянията за отдръпване на Англия.

" Оценяваме постигнатото досега като положително начало и се надяваме във втората половина на 2018 година към този момент да имаме диалози с Англия по нашите двустранни връзки , а освен по трите детайла, за които приказваме по отношение на Брекзит ", уточни тя.

" Англия излиза по член 50 от Договора за действие на Европейски Съюз през март 2019 година, само че желае временен интервал от две години, в който ще продължи да извършва, поетите си задължения към Европейски Съюз ", акцентира Джема Грозданова. Според нея на напред във времето стои въпросът дали всички условия, които бъдат контрактувани, ще удовлетворяват обособените страни и дали националните парламенти ще ратифицират контракта.

Председателят на Комисията по европейски въпроси и надзор на европейските фондове Кристиан Вигенин уточни, че Народното събрание разчита, както и до момента, основният договарящ на Европейски Съюз да продължи дейния продан на информация с националните парламенти.

" Като се има поради, че въпросите на Брекзит са от особена значимост за жителите на Европейски Съюз, а националните парламенти са техни представители, ние в действителност ще посветим това време на дейни полемики в границите на парламентарното измерение на председателството ", акцентира той.

" Знаем, че интензивността на договарянията за излизане на Англия ще нарасне и ще навлезе в по-големи елементи в идващите шест месеца , по тази причина разчитаме на засилен разговор с вас ", обърна се Кристиан Вигенин към Мишел Барние.

" За нас е значимо какви ще бъдат вашите последващи стъпки и какво ние като парламентаристи бихме могли да създадем , с цел да подпомогнем този развой ", добави ръководителят на Комисията по европейски въпроси и надзор на европейските фондове.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР