Народните представители от Комисията по образование и наука днес подкрепиха

...
Народните представители от Комисията по образование и наука днес подкрепиха
Коментари Харесай

Втори шанс за явяване на матурата - вход за ВУЗ бе прието от комисията по образование

Народните представители от Комисията по обучение и просвета през днешния ден поддържаха единомислещо с 15 гласа " За “ смяна в закона, инициирана от омбудсмана Диана Ковачева, с която зрелостниците ще имат втори късмет да се явят на матура, с която да аплайват във ВУЗ, в случай че оценката от постоянния изпит не ги удовлетворява, оповестиха от Пресцентърът на Омбудсмана на Република България.

Предложението бе импортирано от ръководителя на комисията Красимир Вълчев (ГЕРБ) и група народни представители - Деница Сачева (ГЕРБ), проф. Костадин Ангелов (ГЕРБ), Елисавета Белобрадова (ПП-ДБ), Нели Димитрова (ПП-ДБ), Христо Даскалов (ПП-ДБ), Бюнямин Хасан (ПП-ДБ), Ивайло Митковски (ПП-ДБ) и Ванина Вецина (ПП-ДБ).

Поводът за тази смяна, отправена от омбудсмана още в 48-ото Народно заседание, са постъпващите в институцията на публичния бранител от ден на ден тъжби и сигнали от родители и зрелостници, съгласно които е недопустимо да няма втори късмет за явяване на наложителните зрелостни изпити за повишение на оценка. В тях родителите упорстват децата им да имат право да покачат оценката си от матурата, защото до момента тя оставаше " до живот “, без да имат никаква опция да я поправят.

Омбудсманът предложи на депутатите в предходния парламент законодателна смяна на член 132 от Закона за предучилищното и учебното обучение, както и допълнение на наредбата на член 68, алинея 1, т. 2 от Закона за висшето обучение, които получиха утвърждението на отрасловата комисия на първо четене, само че времето не стигна за окончателното им приемане. Затова през юни 2023 година проф. Ковачева отначало внесе предлагането си и в 49-ото Народно заседание до ръководителя Росен Желязков и до членовете на Комисията по образованието и науката с гледище учениците, които не са удовлетворени от оценките си от матурите, да могат да се явят наново на изпит, с цел да ги покачат.

" Липсата на опция учениците, които не са се показали добре на матурите, като се изключи тези, които са получили оценка " Слаб “, да имат късмет за корекция на оценката си, ги ощетява при по-нататъшното им развиване. Получената оценка от ДЗИ е дефинитивна и определяща при кандидатстването им във висше учебно заведение и респективно от огромно значение за тяхното бъдеще. Невъзможността съгласно настоящата уредба, зрелостниците да подобрят резултата си от ДЗИ като се явят на изпит за повишение на оценката, води до отрицателни последствия при кандидатстването им във висше учебно заведение “, по този начин аргументира предлагането си омбудсманът.

Идеята на смяната е за задачите на кандидатстване във ВУЗ зрелостниците да получат право еднократно в границите на една образователна година от полагането на първия държавен зрелостен изпит, да се явят за повишение на оценката си на плануван идващ подобен изпит, за което ще им се издаде уверение с новата по-благоприятна за тях оценка.

За задачата се основава член 135а в Закона за предучилищното и учебно обучение, в който се регламентира опцията зрелостниците да положат този изпит.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР