Народните представители от комисията по бюджет и финанси изслушаха кандидатите

...
Народните представители от комисията по бюджет и финанси изслушаха кандидатите
Коментари Харесай

Депутатите изслушаха кандидатите за управители на БНБ: И двамата За еврото, но на различен етап

Народните представители от комисията по бюджет и финанси изслушаха претендентите за шефове на Българската национална банка, съобщи кореспондент на " Фокус ". 

Кандидатурите са две и са издигнати от парламентарните групи на ГЕРБ-СДС и " Възраждане ". Димитър Радев е номинацията на първата политическа мощ, а Любомир Христов на третата политическа мощ. 

Двамата претенденти оповестиха своите цели. Радев се разгласи за по-бързо консолидиране в структурите на еврозоната и постигането на задачата за влизане в еврозоната, до момента в който Христов посочи минусите от прибързането приемане на еврото.

След това народните представители зададоха въпроси към всеки един от претендентите. Първи отговаряше Димитър Радев, а след него бе Любомир Христов. 

Радев сподели, че това, което го е стимулирало да одобри номинацията, на шеф на Българска народна банка е да довърши задачата по консолидираното на страната ни изцяло в еврозоната.

Относно изборът на подуправители Радев изясни, че в голям брой банки в Централна Европа назначенията са политически. Според него в България значително има баланс при назначенията.

Той още веднъж посочи, че осведомителната акция, която Българска народна банка организира от 1 октомври 2021 година за въвеждането на еврото, е благосъстоятелност на Министерството на финансите. Той изясни, че при честите смени не е имало опция за пускане на акцията. Той даде обещание да приказва с представителите на финансовото ведомство, с цел да може да започват тези рекламни акции, които по думите му са подготвени.

Любомир Христов посочи, че колкото е по-различно е междинното икономическо развиване на страната, толкоз е по-голяма разликата с приемането на еврото. Христов изясни, че в случай че България одобри еврото още на следващия ден, ще се вдигнат лихвите.

Той изясни, че инфлацията ще се задържа по-висока, до момента в който страната е на 50% под междинното европейско ниво. Номинацията на " Възраждане “ изясни, че равнището на приходите на популацията в страната е на 30-40% по отношение на европейските.

Любомир Христов сподели, че мястото на България е в еврозоната, само че съгласно него присъединението на 1 януари 2025 година е прибързано. Той изясни, че датата би трябвало да бъде реалната конвергенцията. Според него тя може да бъде избрана от държавното управление.

Той се базира на отчет на Световната банка, съгласно който България не може да се одобри еврото в " обозримо бъдеще “. Ако страната ни усили растежа на Брутният вътрешен продукт до 4%, тя би могла да се причисли най-рано през 2038 година, постигайки междинното европейско равнище.

По мотив цитирания от Христов отчет на Световната банка Димитър Радев изясни, че колкото по-бързо България се интегрира във всички структури на Европа, толкоз по-бързо тя ще съкрати дистанцията от средноевропейския въпрос.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР