Народните представители от коалиция ГЕРБ-СДС за 13 МИР Екатерина Захариева

...
Народните представители от коалиция ГЕРБ-СДС за 13 МИР Екатерина Захариева
Коментари Харесай

ГЕРБ-Пазарджик: Необходимо е правителството спешно да вземе мерки и да компенсира на 100% общините и обществените услуги

Народните представители от коалиция ГЕРБ-СДС за 13 МИР Екатерина Захариева и Стефан Мирев, дружно с представители на локалната власт от област Пазарджик, организираха конференция в Пазарджик. Поводът за нея са рекордно високите сметки за електрическа енергия и парно за бизнеса и обществения бранш, както и последвалите от тях усложнения, които изпитват. В хода на ревюто пред публицисти бяха представени някои в действителност фрапиращи данни за разликата в цените за парно и ток, в интервала на месеците ноември-декември 2020г. и надлежно ноември-декември 2021 година.Част от тях включваха сметки, които са се повишили от 3 до 5 пъти. Училища, детски градини, обществени домове са измежду засегнатите в обществения бранш.

Екатерина Захариева напомни, че от парламентарната група на ГЕРБ-СДС два пъти към този момент внасят план за отплата на общините и обществения бранш. Този план включва 100% отплата за общините, културните институции, обществените домове, детски градини, учебни заведения и всички действия със обществена значителност и темперамент.

Захариева разяснява още, че: " Общините получиха обезщетения за месеците ноември и декември 2021г. Дали обаче ще получат за януари и февруари - не е несъмнено, както и не се знае какъв брой. Чувам, че общините трябвало да показват по съответни данни и към този момент има сигналите, че това решение ще бъде отхвърлено. Призовавам държавното управление да прегледат съществено нашето предложение и както откриха пари да финансират частните ЕРП-та, по този начин да намерят и пари в този момент, с цел да компенсират българските общини. Причината да предложим тази 100-процентова отплата е, че няма планувани обезщетения в плана за бюджет. Предлагаме да бъдат обезщетени и храмовете, знаете че храмовете са също с цени за небитови консуматори. Ние не ги затворихме и в най-тежката ковид-криза, а в този момент, поради сметките за ток може да бъдат принудени да затворят ".

Румен Кожухаров (секретар на Община Пазарджик) като представител Общината моли към всички политически сили в Парламента, да се вземат ограничения и това нарастване да бъде обезщетено, тъй като сметките са големи.

Кожухаров добави апела си с някои съответни и притеснителни данни: " Община Пазарджик за декември 2020г. е заплатила към 220 хиляди лв. за ток. За същия месец декември 2021г., сметката за ток е към 700 хиляди лв.. Тези високи сметки за ток затрудняват работата на всички обществени действия и институции в общината. Друг образец е един от домовете за остарели хора, който в случай че през декември 2020г. е имал към 10 хиляди лв. сметка за ток, а в този момент за декември 2021г. е със сметка за ток от 28 хиляди лв. - три пъти нарастване! Детска градина " Слънчо ", за ноември 2021г. има сметка за ток от 2500 лв., а за декември 2021г. сметката за ток е 4200 лв.. Подобни са съотношенията и при другите детски градини в община Пазарджик ". Кожухаров добави още, че вземат участие в конференция не в качеството си на представители на една или друга партия, а с цел да насочат зов да се помогне, тъй като се намираме в обстановка, в която в никакъв случай до в този момент не сме изпадали.

Кметът на община Брацигово – Надежда Казакова, показа, че сметките за ток за ноември 2020г. за цялата община са възлизали на 18 хиляди лв.. За ноември 2021г. единствено за град Брацигово възлизат на 18 хиляди лв., а за цялата община сумата скача на 39 хиляди лв.. " Сумите за декември са още по-фрапиращи ", показа още тя. Казакова е обезпокоена и от последствията от мярката, която й се е наложило да предприеме – режим на уличното осветяване. " Принудих се да въведа ограничения като една от тях е въвеждане на режим на уличното осветяване. За мен е закононарушение това да спрем тази обществена услуга, която е в потребност на популацията. До в този момент не сме имали проблем с битовата престъпност, само че в този момент, когато осветлението е в режим, не се знае какво може да последва. ", разяснява още тя.

Заместник-кметът на община Велинград Атанас Палигаров, разяснява обстановката в община Велинград с това, че там нарастването на тока за обществения бранш е с 300%. " Не сме вдигали налози по обясними аргументи, с цел да не натоварваме в допълнение жителите. Ние сме курортен град няма по какъв начин да спрем уличното осветяване. Не е обикновено да стигаме до там. Аз като зам. кмет по финансите нямам концепция по какъв начин ще се заплащат сметките. Всяка обществена услуга, социална услуга коства пари, за това ние няма по какъв начин да прехвърляме пари от една социална услуга в друга. Община Велинград и без друго е в тежко финансово положение, за това се нуждаем от отплата ", добави още той.

Народният представител Стефан Мирев също изнесе притеснителни данни по отношение на положението на община Панагюрище и разяснява изцяло нехайното отношение на държавното управление за този проблем. " За Панагюрище не се планува за момента прекъсване на уличното осветяване, само че в две от общините - Лесичово и Брацигово, това към този момент е реалност. В дребните обитаеми места живеят много възрастни хора, ако битовата престъпност нарасне това би ги заплашило. По-лошото е, че не виждаме ръководещите да желаят да се борят тези процеси. Съвсем скоро детски градини, лечебни заведения, учебни заведения, църкви, заведения ще бъдат принудени да затворят и тогава ще имаме към този момент не локдаун, поради коронавирус, а поради неспособност за заплащане на сметките ".

Стефан Мирев разяснява още, че: " От Политическа партия ГЕРБ постоянно сме се грижели за хората, даже това да не се харесва на някои. По време на ръководството на ГЕРБ приходите се увеличаваха и хората живееха умерено. Ние предложихме съответни ограничения, а ръководещите отхвърлиха да ги одобряват, под претекст, че залагаме клопки, само че те би трябвало да схванат, че времето за разбори завърши и от тях се чакат дейности и решения ", добави той.
Коментира се и взетото решение за компенсиране на ВиК сдруженията. Според Захариева и Мирев това решение е закъсняло, а и не е несъмнено дали размерът му ще е задоволителен.

Екатерина Захариева зададе реторичен въпрос, трябвало ли е ВиК Ямбол да разгласят режим на водата, с цел да се сетят от държавното управление, че подобен проблем има. Тя също дефинира дейностите на държавното управление като ненавременни и разяснява, че в комисия по стопанска система се е обсъждало ББР да създаде кредитна линия, с която да се взима заем, с цел да се заплащат сметки. Спомената беше и обидата, която финансовия министър Асен Василев изрече във връзка с бизнеса, наричайки работодателите " неспособни ". " Виждате какво се случва с цените, този бизнес няма по какъв начин да заплаща. Инфлацията съгласно проучване на Мика Зайкова сподели, че в дребната потребителска кошница инфлацията е 30%, а не 7%, както се твърди. Вече има компании, които освобождават служащи, а заради това че българският бизнес не се подкрепя, цената на създаденото е висока и става неконкурентноспособна на европейския пазар ", акцентира Захариева.

Екатерина Захариева насочи апел към ръководещите – да се вслушат в разсъдъка и опита. " По време на първата коронавирус вълна, България беше една от първите страни, която взе ограничения, с цел да компенсира бизнеса ", добави тя. Кадровите смени бяха измежду също засегнатите тематики в изказването на Екатерина Захариева. Тя разяснява, че в КЕВР ръководителят в никакъв случай не е бил от ГЕРБ, той е бил от партия, която е съдружен сътрудник на сегашните мандатоносители. Тя сподели още, че " Българският министър председател си разрешава да дава нареждания на КЕВР, а това не е първият ръб, в който се намесват ".

Захариева разяснява и че пари за обезщетения на небитовите консуматори в бранша има, такива могат да бъдат взети от ВЕИ-тата, както и от Данък добавена стойност. На въпрос от публицист по отношение на договарянията на България с Република Северна Македония, Екатерина Захариева сподели, че компромисите в едни преговорни връзки са значими, само че следва да се вършат и от двете страни, както и че в Македония се възпитават генерации в ненавист. " Ако не създадем по този начин, че да има смяна в учебниците, по които учат македонските деца, нищо няма да реализираме. Няма по какъв начин, когато възпитаваш в ненавист към съседа и прилежаща страна да вървим напред ", приключи тя.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР