Народните представители от коалиция ГЕРБ – СДС в 47-то Народно

...
Народните представители от коалиция ГЕРБ – СДС в 47-то Народно
Коментари Харесай

Депутатът Стефан Апостолов с призив към управляващата коалиция във връзка с нарастващите проблеми около цените на електроенергията 

Народните представители от коалиция ГЕРБ – Съюз на демократичните сили в 47-то Народно заседание – Росен Желязков, Стефан Апостолов и Костадин Стойков дадоха конференция в Благоевград във връзка тежкото финансово положение на общини и обществени заведения в Благоевградска област поради по – високите цени на тока и газа, както и на пелетите за отопление.

Пред представителите на медиите Стефан Апостолов обърна внимание на това, че все още община Симитли съумява да се оправя, защото има подписан контракт, съгласно който цената на един мегават е 110 лева, само че без Данък добавена стойност, такса транспорт и т. н.

Той акцентира на това, че обстановката доста скоро ще се промени, защото договорът на общината изтича. След приключването му се чака отговорностите за електричество на община Симитли да се покачат 5 пъти. Това значи, че в случай че сега общината заплаща 50 хиляди лева месечно, то след приключване на контракта ще се постанова да заплаща 250 хиляди лева

„ Повишението на цените ще значи, че община Симитли доста бързо ще изразходи бюджета, който има за ток. Другото доста значимо нещо е, че общината, детските градини и учебните заведения нямат право на данъчен заем, което значи, че не могат да употребяват ДДС-то. “, сподели още той.

По думите на Стефан Апостолов при тази обстановка пред община Симитли ще стоят единствено два разновидността за справяне. „ Първият от тях е да се спре осветлението в общината, което обаче ще усили равнищата на битова престъпност. В момента при нас тя е сведена съвсем до нула. Никой не желае това да се случва, но… Другият вид е да се върви към икономии и прекосяване на режим на отдалечена работа на общинска администрация “, прибави националният представител от Симитли.

Във връзка със обществените центрове, Стефан Апостолов съобщи, че на територията на община Симитли има доста такива, само че и те са изправени пред затруднено състояние, защото се регистрира съществено нарастване в цената на метана.

„ Ще ви дам образец с двата нови центъра, които разкрихме в Полена и Брежани. За декември месец сметката за метана, която са платили е по 3 000 лева за всеки център. През януари цените се покачиха, времето застудя и в този момент сметката, която се чака, е към 5 000 лева Други от центровете се отопляват на пелети. Преди началото на сезона същите бяха закупени на цена от 450 лева Сега са 750 лева Община Симитли се старае да дофинансира разноските на обществените центрове и на детските градини и учебните заведения, само че в един миг ресурсът ще се изчерпа и тогава няма да има от къде да се вземат пари “, акцентира Стефан Апостолов, отправяйки зов към ръководещата коалиция да одобри протегната ръка на опозицията за справяне с казуса.

Припомняме, че коалиция ГЕРБ – Съюз на демократичните сили внася в енергийната комисия план на решение за 100 % обезщетения на размера на нарастването на тока за организации, които не могат да си покрият сметките, тъй като не продават продукция – лечебни заведения, обществени центрове, общини, градски превоз, ВиК, църкви и джамии.

По тематиката Росен Желязков съобщи, че ГЕРБ – Съюз на демократичните сили предлага обезщетителен механизъм, за който има разполагаем финансов запас. Той обаче изрази терзанието си, че ръководещите може да подценен въпросното предложение, защото е направено от опозицията. Народният представител акцентира, че настоящата енергийна комисия и ръководеща коалиция са имали задоволително време да създадат сами това предложение, тъй като единствено посредством него действително може да се реши зародилия проблем, само че не са го създали.

„ Без да е наша работа, защото сме съпротива, от ГЕРБ – Съюз на демократичните сили предложихме управническо решение, тъй като обстановката е тежка и изисква незабавна интервенция “, посочи Желязков.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР