Народните представители от 47-то Народно събрание приеха на второ гласуване

...
Народните представители от 47-то Народно събрание приеха на второ гласуване
Коментари Харесай

Депутатите приеха бюджета на ДОО за 2022 г.

Народните представители от 47-то Народно заседание одобриха на второ гласоподаване Законопроекта за бюджета на държавното публично обезпечаване за 2022 година

Депутатите взеха решение въпроса с минималния размер на пенсиите за стаж и възраст, както и с тавана на пенсиите. Пенсиите ще бъдат увеличени от 1 юли с 6,1%. До 30 юни минималният размер на пенсията за стаж и възраст е 370 лв.. От 1 юли тя става 392,57 лв..

Социалната пенсия за напреднала възраст до 30 юни ще бъде 170 лв., а след тази дата 180,37 лв.. Таванът на пенсиите ще остане 1500 лв..

От 1 януари до 31 март размерът на паричното обезщетение за развъждане на дете до двегодишна възраст по Кодекса за обществено обезпечаване за 2022 г да бъде 650 лева, а от 1 април до 31 декември - 710 лева Това взеха решение депутатите от 47-то Народно заседание по време на второ четене на Законопроекта за бюджета на Държавното публично обезпечаване (ДОО) за тази година.

За 2022 година няма да се внасят вноски за фонд " Гарантирани вземания на служащите и чиновниците ".

Определя се за доход в бюджета на Национален осигурителен институт 90 000 лева от приходите на фонд " Гарантирани вземания на служащите и чиновниците " - за дейностите по член 13 от Закона за обезпечените вземания на служащите и чиновниците при неплатежоспособност на работодателя.

Размерът на еднократната помощ при гибел на обезпечено лице за 2022 година да бъде 540 лева, одобри Народно събрание. Отхвърлено беше предлагането на Мустафа Карадайъ то да е 600 лева

Минималният размер на дневното обезщетение за безработица се покачва от 1 април от 12 на 18 лева, а оптималният - от 74,29 на 85,71 лева

Промяната планува още за хората със 100% степен на увреждане с избрана непозната помощ страната да изплаща 160% от обществената пенсия за напреднала възраст, която както и до момента служи за основа за калкулации. Досега този % беше 135. За хората с 91 до 100% трайно понижена продуктивност пенсията към този момент ще е 140%, а за най-масовия случай, когато увреждането е от 71 до 90% пенсията се покачва от 125 на 130%.
 Хасан Адемов чака държавното управление да има проблем с прага за влизане в Народното събрание
Хасан Адемов чака държавното управление да има проблем с прага за влизане в Народното събрание

Според него с увеличението на оптималния застрахователен приход бизнесът няма предвидимост

По време на дебатите в пленарна зала, Хасан Адемов от Движение за права и свободи съобщи, че златното швейцарското предписание в България не работи. Той дефинира като мижаво осъвременяване пенсиите с по няколко %. Хората с увреждания желаят опция да се интегрират, да преодоляват трудностите, да преодоляват компликациите и да могат да работят, с цел да изхранват прехраната си с труд. Ако непрестанно ги упрекваме и слагаме под един знаменател, че източват системата, няма да стигнем до средата посочи Адемов.

Лидерът на партия " Волт " и сегашен народен представител от " Продължаваме промяната " Настимир Ананиев отговори на Адемов и съобщи, че майките пристигнали при Политическа партия и им споделили да работят дружно, с цел да бъдат разкрити кражбите.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР