Народните представители окончателно въведоха данък за берачите на диворастящи гъби

...
Народните представители окончателно въведоха данък за берачите на диворастящи гъби
Коментари Харесай

Окончателно: Облагат с данък берачите на диворастящи гъби и плодове

Народните представители дефинитивно вкараха налог за берачите на диворастящи гъби и плодове. С други подкрепени текстове на второ четене се вкара предел от 1000 лв. за облагане на разноските за командировъчни. 

Данъкът за бране на гъби и горски плодове, в това число и трюфели, като се изключи лечебните растения, ще засегне близо 30 000 регистрирани в активността.

Доходите ще се таксуват еднократно, като различният налог ще в размер на 30 лева за всеки месец, през който се берат гъбите и плодовете.

От 5000 на 1000 лв. слиза прагът за обявление на командировъчните след публицистична корекция на Мартин Димитров от ПП-ДБ, който изясни:

" Това не са разноските за хотели, това са дневните пари, които командированите чиновници получават. И концепцията е да има някакъв предел, т.е. да не бъдат всички командировъчни - пътувал индивидът един път годишно примерно или два пъти годишно, само че се подават към Национална агенция за приходите данни за съответната командировка. Няма смисъл от такова подаване на данните ".

С други текстове болшинството въведе ново данъчно облекчение за физическите лица, регистрирани като аграрни стопани, при което със сумата от получените от тях дотации да могат да понижат сумата от годишни данъчни основи, само че не повече от 100 000 лв..

Парламентът одобри на второ четене и освобождение от данък домашната бира, при изискване, че няма да се продава. В момента ставка за такова облагане няма, което прави производителите на домашна бира за персонални потребности закононарушители.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР