Народните представители обсъждат и дебатират за създаването на Временна комисия,

...
Народните представители обсъждат и дебатират за създаването на Временна комисия,
Коментари Харесай

Депутатите обсъждат създаване на Временна комисия по казуса Nexo

Народните представители разискват и дебатират за основаването на Временна комисия, която да откри всички обстоятелства и условия по отношение на активността на NEXO и обвързваните с нея компании, по отношение на осъществяване на евентуална противозаконна активност, в това число връзки с лица и структури финансиращи тероризма и проведената престъпност, както и финансирането на политически партии в България. Предложението за основаване на комисията е на Десислава Атанасова и група народни представители, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Атанасова показа претекстовете за основаване на комисията. " В последните няколко дни цялата общност освен в България, само че и в други страни членове на европейски и евроатлантически препоръки и партньорски служби, се интересуват от тематиката България в подтекста на една голяма по своите размери и съгласно формалните изказвания освен на българските управляващи, само че на американските, на управляващите, борещи се с престъпността във Англия, а точно измамата Nexo ", уточни тя и добави, че го споделя с ясното схващане, че всеки е почтен до доказване на противното. По думите й " толкоз величествен скандал за следващ път, в който е забъркана България, може би може да бъде съпоставен със абсурда с крипто кралицата Ружа Игнатова. Този път обаче в този величествен крипто скандал са намесени и политически партии, едни от които са получавали дарения от чиновници на Nexo ", добави Атанасова. Според нея по-големият въпрос е дали България ще бъде в новините в подтекста на новините, които свързват страната с измами, схеми, пране на пари и тероризъм.

Христо Иванов от Демократична България изрично съобщи, че ще поддържа основаването на тази комисия. " Ние няма какво да крием и сме подготвени да дадем цялостна бистрота. Надеждата ни, която няма да се осъществя би била и беше, че една такава комисия би трябвало да огледа съществено на въпроса по какъв начин въобще е уредено финансирането на партиите в България и по какъв начин се финансира политическата активност ", означи той.

Атанасова му отговори, че е съгласна, че дебатът за финансиране на партиите би трябвало да се води в пленарна зала, само че дебатът и тематиката сега са други. " Темата е по какъв начин се финансират едни избрани политически партии, знаят ли те кой ги финансира и по какъв начин по този начин се оказва внезапно, че едновременно, може би в еднакъв ден, внезапно гражданската позиция и интензивност на избрани лица, работещи в избрани компании, които компании се проверяват в интернационално следствие, се оказват донори ", посочи тя.

Мирослав Иванов от " Продължаваме промяната " също се включи в дебата и означи, че не схваща за какво Народното събрание изземва функционалностите на други органи и проверяващи институции. " Не му е мястото в Народно събрание да се вършат следствия. Не му е мястото тук да вършим каквито и да е следствия, тъй като резултатът от една такава комисия ще бъде загуба на пленарно време, неприемане на значими закони за страната и политически внушения ", безапелационен бе той.

Йордан Цонев сподели, че Движение за права и свободи ще поддържа основаването на комисията, " не тъй като считаме, че Народното събрание би трябвало да се меси в работата на проверяващите органи, не тъй като считаме, че следствието няма да продължи там, където е стартирано, и да приключи, а тъй като казусът е политически ", означи той. По думите му въпросът е политически, тъй като за повторно в България гърми стопански скандал с българска компания. " Акцентът, който ние ще сложим в комисията, е освен финансирането, а кой е в основата - по какъв начин тази комисия получи своето лице, своето промотиране, популярност и други По думите му в основата на компанията свои един избран кръг. " Аз настоявам, че това е кръгът " Капитал " и не го настоявам единствено аз, доста огромни елементи от следствието водят натам, от това което обществено видях ", акцентира той./БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР