Народните представители гласуваха и приеха Проект на решение за даване

...
Народните представители гласуваха и приеха Проект на решение за даване
Коментари Харесай

Увеличаваме акционерното си участие в Черноморската банка за развитие с 33 млн. евро

Народните представители гласоподаваха и одобриха Проект на решение за предоставяне на единодушие за увеличение на акционерното присъединяване на България в капитала на Черноморската банка за търговия и развиване, импортиран от Министерски съвет. Подкрепа за това предложение пристигна от 141 депутати, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Николай Дренчев от Възраждане подсети, че през миналата седмица сме денонсирали съглашения с две банки - МИБ и МБИС, с което " сме заколили две златни кокошки, а тази седмица се готвим да увеличим капитала на една банка, която не оперира в България и на която ние сме чисти донори ", сподели той. По думите му с увеличението на нашия портфейл, ще захраним непознати стопански системи.

Петър Чобанов от Движение за права и свободи го репликира и акцентира, че даже и след внасянето на 33 млн. евро спомагателен капитал, което ще стане в идващите няколко години, импортираният капитал на България ще е в размер на 126 млн. евро. " В момента интензивният портфейл е съвсем два пъти повече от импортирания капитал. Трябва по-активно да се търсят заеми и финансиране от Черноморската банка за търговия и развиване ", означи той. По думите му би трябвало да се ревизира дали има някакви спънки за българските компании да се възползват от взимане на заеми от банката.

За да запазим сегашния си дял в акционерната конструкция на банката в размер на 13,5%, страната следва да запише 96 336 нови акции, като предвижданата обща вноска във импортирания капитал на банката възлиза на към 33 млн. евро за интервала 2023г. - 2030г. От началото на своите интервенции през 1999г. Черноморската банка за търговия и развиване е финансирала 39 плана в България в браншове като енергетика, инфраструктура, хранително-вкусова индустрия, селско стопанство. Общият размер на отпуснатото финансиране за планове в България е към 913 млн. евро. Към 31 октомври 2022 година нейният деен портфейл в България е на стойност към 237 млн. евро или към 10,5% от общия размер на дейните интервенции на банката. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР