Народните читалища в България ще бъдат вписани в регистъра на

...
Народните читалища в България ще бъдат вписани в регистъра на
Коментари Харесай

Българските народни читалища влизат в регистъра на ЮНЕСКО

Народните читалища в България ще бъдат вписани в регистъра на ЮНЕСКО за запазване на положителните практики за запазване на нематериалното културно завещание. Вписването на българските читалища е оповестено на интернет страницата на международната организация. Междуправителственият комитет за запазване на нематериалното културно завещание при ЮНЕСКО е приел решение в Регистъра на положителните практики да бъде вписана и неповторимата българска институция. Припомняме, вписването на читалищата беше препоръчано от Министерството на културата.

Към момента в листата с нематериалното културно завещание на ЮНЕСКО към този момент са вписани хорът на Бистришките баби, нестинарството, традицията по разработване на Чипровските килими, обредите на кукерите в Пернишко и фолклорния фестивал в Копривщица.

С днешното интернационално самопризнание в листата на ЮНЕСКО за нематериалното културно завещание ще влязат всичките национални читалища на територията на българските градове и села, които по последни данни са към 3 600, заяви Нова.

Като претекстове за вписването на читалищата от ЮНЕСКО са показали, че институцията на българското читалище е място, където по-възрастните членове на обществото предават културно завещание на младите.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР