Народни представители, поставени под задължителна изолация или карантина поради Covid-19,

...
Народни представители, поставени под задължителна изолация или карантина поради Covid-19,
Коментари Харесай

Петър Славов: Участието в онлайн заседания на парламента може да доведе до оспорване на актове

Народни представители, сложени под наложителна изолираност или карантина заради Covid-19, имат право да вземат участие отдалечено по електронен път в пленарните съвещания на Народното събрание, в това число, в случай че са близки контактни на доказан случай на Covid-19. Проблемът идва от там, че този ред влиза в несъгласие с правилника за активността на Народното събрание, който в член 52 категорично указва, че регистрацията се прави посредством компютъризираната система и кворум се обезпечава на база на присъстващи народни представители. Това сподели за БНР някогашният народен представител от Реформаторския блок юрист Петър Славов.

"Ако в действителност желаеха конституционосъобразно да дадат опция за онлайн съвещание, означаваше, че депутатите трябваше да си променят правилника, а не да одобряват някакво решение от предходната седмица, което явно не може да опонира на личния им устав, който е със статут на закон и по този ред да се пробват да си решат проблемите с изчезнал кворум или проблеми от друго естество ", означи той.

И добави:

"Това слага доста съществени въпроси във връзка с оборване на актове оттук насетне на Народното събрание, които са признати с кворум, обезпечен по този метод ".

Според Петър Славов в 44-ия парламент се следят доста неприятни практики.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР