Народни представители от Възраждане, Има такъв народ (ИТН) и независимият

...
Народни представители от Възраждане, Има такъв народ (ИТН) и независимият
Коментари Харесай

Възраждане, ИТН и Радостин Василев внасят жалба за референдума срещу еврото в КС

Народни представители от " Възраждане ", " ИТН " (ИТН) и самостоятелният народен представител Радостин Василев ще внесат тъжба в петък в 13:30 в Конституционния съд (КС) по отношение на референдума за опазване на българския лев.

Това заяви в петък водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов на конференция. Новината идва, откакто преди седмица Народното събрание за референдум в пленарна зала. Последната опция за осъществяване на референдума след решението на Народното събрание е Конституционния съд (КС) да се произнесе дали въпросът е позволен или е противоконституционен.

Жалбата до Конституционен съд е подписана от общо 49 народни представители. " От Българска социалистическа партия, макар че говорихме с тях няколко пъти, в началото споделиха, че ще си помислят, след което изрично отхвърлиха да подпишат даже и един човек от тях знаково жалбата ", сподели Костадинов.

Решението на Народното събрание може да бъде оспорено пред Конституционен съд от президента, държавното управление, най-малко 48 депутати, ръководителите на висшите съдилища или основния прокурор.

След решението на Народното събрание Костадинов изиска президентът Румен Радев да внесе тъжба, като сподели, че " Възраждане " също ще го направи.

На 10 юни президентът да отхвърли референдума, само че добави, че няма по какъв начин да насрочи дата за референдум, въпреки по принцип това да е в пълномощията му, тъй като има решение на Народното събрание. В петък Костадинов упрекна Радев, че е показал боязън и е погазил закона.

През април " Възраждане " ​ за образуване на национално допитване с въпрос " Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена публична валута в България до 2043 година? “. По-късно Костадинов цитира инспекция на ГРАО, съгласно която 470 000 от тях са годни.

Костадинов дефинира решението за приемането на еврото като " национално изменничество “. Партията му се афишира и против Европейски Съюз и НАТО.

Българският лев е обвързван с еврото с валутен ръб. Процесът по интеграция в еврозоната минава през приемането на еврото и е общопризнат още с подписването на контракта за присъединение на България към Европейски Съюз. Одобреният от държавното управление проект е действително въвеждане на еврото да се случи през 2024 г.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР