Народни представители от ПГ на „БСП за България организираха кръгла

...
Народни представители от ПГ на „БСП за България организираха кръгла
Коментари Харесай

Читалищни дейци пред депутати от БСП: Има натиск върху читалищата от местната власт

Народни представители от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България " проведоха кръгла маса с представители на читалищните дейци от цялата страна, на която бяха разисквани проблемите в Закона за националните читалища, възпрепятстващи естественото действие на тези неповторими за България културни институции. Голяма част от присъстващите показаха терзание, че читалищата стават обект на политически напън от страна на локалната власт, като се вършат опити за навлизане на партийни въздействия върху техните членове и действия. „ Читалищата през днешния ден са придатък на политическата власт ", споделиха присъстващи на срещата.

По време на диалога бяха направени редица оферти за промени в нормативната база, свързани с разработване на механизъм за заслужено систематизиране на държавната дотация, който да подсигурява самостоятелния темперамент на читалищата.

Отбеляза се и нуждата от въвеждане на по-строги критерии за регистрации на нови читалища, които да преустановят практиката със корист с обществени средства, посредством основаването на фиктивни, неразвиващи никаква активност читалища. Депутатите от „ Българска социалистическа партия за България " поеха ангажимент да обобщят и поддържат предложенията на гилдията, посредством внасяне на ЗИД на ЗНЧ.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР