Народни представители от ГЕРБ и ОП са внесли в Народното

...
Народни представители от ГЕРБ и ОП са внесли в Народното
Коментари Харесай

Нов законопроект отговаря на критериите на БФС за сигурността на стадионите

Народни представители от ГЕРБ и Оперативна програма са внесли в Народното събрание законопроект, който ще помогне за издаването на документ за сигурност на стадионите по критериите на УЕФА и БФС. Преди седмици спортни медии обърнаха внимание, че в българското законодателство към този момент няма юридически ред, по който да бъде основана комисия, която да издаде документ за сигурност на националния стадион “Васил Левски”, какъвто изисква УЕФА и заради това вероятно може да бъде застрашено семейството на българския народен тим в мача с Унгария.

Причината е в отпадналата Наредба за сигурността на спортните обекти и ограниченията против насилието и неприятното държание на феновете преди, по време и след осъществяване на спортни прояви, проведени на игрища и в спортни зали.

Според осведомени Наредбата е към този момент морално остаряла и за основаването на нова се чака приемането на новия Закон за футболното безчинство. Ако се наложи, Министерството на младежта и спорта като притежател на националния стадион би могло да даде документ, че оборудването дава отговор на критериите за сигурност на УЕФА и БФС. От друга страна двете централи новата си Наредба за национално клубно лицензиране изискват документ за сигурност на стадионите да се издава всяка година.

Внесеният на 7 февруари законопроект от народните представители Славчо Атанасов, Маноил Манев и Стефан Апостолов има за цел да позволи казуса до приемането на ново законодателство в сферата. Според законопроекта инспекцията на стадионите ще се прави от комисия, назначена от регионалния шеф на региона, на територията, на която се намира стадиона, а документът ще се издава от самия регионален шеф.

Комисията ще ревизира няколко критерия, измежду които самостоятелни номерирани седалки; структурата на трибуните да демонстрира ясно, че са предопределени за непрекъсната употреба; места за достъп на хора с увреждания; най-малко 5% от общия потенциал на стадиона да бъде в бранш със заграждания за гостуващи фенове; общите площи да бъдат добре осветени; да има озвучителна уредба; построено видеонаблюдение; да има построен пропускателен режим; обезпечена опция за охраняване на всички входове и други Това са критерии, залегнали в документите на УЕФА, с които се преценява и БФС.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР