Народната певица Павлина Горчева е предложена от граждански инициативен комитет

...
Народната певица Павлина Горчева е предложена от граждански инициативен комитет
Коментари Харесай

Народната певица Павлина Горчева е предложена за почетен гражданин на Перник

Народната певица Павлина Горчева е препоръчана от цивилен предприемчив комитет за почитане с почетен знак "Почетен жител на Перник ", оповестяват от общината.

Номинацията е по случай нейната 80-годишнина и навършване на 64 години креативна активност.

С цялата си артистична активност и творчество Павлина Горчева се е потвърдила като ревнив агитатор и доайен на граовските национални песни. Тя основала едни от най-известните си песни, обикаляйки пернишките села и събирайки материал от локалните баби и родственици. Творчеството й е самобитна фолклорна история на Граово, настояват 32-та основатели, подписали предлагането, добавя Българска телеграфна агенция.

В продължение на 33 години Горчева е солист на Хор за национални песни в БНР, който се преобразува в хор "Мистерията на българските гласове ".Тя е и един от основателите на хор "Космическите гласове ". Като солист на тези обединения разпространява граовски фолклор в цяла Европа, Япония, Индия, Китай и други

Откроява се със самобитното и неповторимо "граовско тресене ". Изпълнителката оставя голямо завещание от над 300 песни, напълно пернишки, възпяващи локалния обичай и просвета по достоверен метод. Голяма част от песните й се съхраняват във фонда на БНР, а някои от тях като "Елено чадо " се пазят в златния фонд на Българска национална телевизия. До през днешния ден образова млади гении на достоверно граовско звучене и основаване на мелодии и песни.

Предложението на гражданския предприемчив комитет ще бъде прегледано на съвещание на общинския съвет на 5 октомври.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР