Народната партия печели изборите в Испания, но с по-малко от

...
Народната партия печели изборите в Испания, но с по-малко от
Коментари Харесай

Испания след изборите: Предстоят тежки преговори за съставяне на правителство

Народната партия печели изборите в Испания, само че с по-малко от предстоящите гласове и няма да успее да получи безусловно болшинство в Народното събрание, даже с поддръжката на предстоящите ѝ сътрудници вдясно. Консерваторите на Алберто Нунес Фейхоо си осигуриха 136 места, А социалистите на досегашния министър председател Педро Санчес ще разполагат със 122 места. Прогнозите са, че предстоят тежки договаряния за държавно управление, интервал на политическа неустойчивост, вероятни са и нови избори до края на годината.



Народната партия печели 136 места в Конгреса, възможните ѝ сътрудници от крайнодясната " Вокс " - 33 места, само че това е със 7 места по-малко от нужните за болшинство - 176 места. Социалистите печелят 122 места, 31 места са за придвижването " Сумар ". Народната партия не съумя да реализира упования успех, който да в профил уверено социалистите от властта, а успеха ѝ беше избрана като горчива.

" Победихме Социалистическата партия по брой гласове и места и до момента в който Народната партия печели 47 места повече по отношение на предходните избори, съдружното държавно управление не е спечелило даже и 1 място повече от предишния избор. Призовавам Социалистическата партия и останалите политически сили да не блокират държавното управление на Испания още един път ", съобщи Алберто Нунес Фейхоо, водач на Народната партия.



Привържениците на Педро Санчес честваха второто място като победа. Радостта им избухна пред централата на партията откакто слуховете за политическата гибел на Санчес и социалистите се оказаха преждевременни.

" Испания сподели ясно! Испания и всички дали своят вот бяха пределно ясни - блокът с назадничави хрумвания, който предложи цялостно изтриване на напредъка, реализиран през последните четири години, се провали. " Мачизмът ", отстъплението от правата и свободите, през днешния ден претърпяха неуспех. Блокът на Народната партия и " Вокс " бяха победени ", съобщи Педро Санчес, водач на Социалистическата партия.

Алберто Нунес Фейхоо първи ще получи шанса да се опита да образува държавно управление, само че Педро Санчес има повече разновидности да притегли на своя страна дребните партии, борещи се за самостоятелност на Каталония, които не биха желали десни и крайнодесни на власт.



Републиканската левица на Каталония към този момент изрази подготвеност да му даде поддръжката си, само че със сигуррност ще му би трябвало и още - по този начин основна роля ще изиграе живеещия в заточение сепаратистки водач Карлес Пучдемон, който би могъл да обезпечи гласове за кабинет на Санчес. Сега упованията са за нов интервал на политическа неустойчивост, чиито натурален край биха били нови избори след няколко месеца. Сценарий, който се повтаря през последните години в Испания и който наподобява към този момент няма опция. Кой ще е идващият министър председател на Испания ще стане ясно след 17 август, когато е първото съвещание на новия парламент.



фотоси: Българска телеграфна агенция
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР