Народната освободителна армия на Китай е уверена и способна да

...
Народната освободителна армия на Китай е уверена и способна да
Коментари Харесай

Китай готов да смаже независимостта на Тайван

Народната освободителна войска на Китай е " уверена и способна да смаже " всевъзможни ходове за подсигуряване на независимостта на Тайван , в това число " опити за външна интервенция ". Това подчертаха от китайското министерство на защитата.

Позицията на военното ведомство пристигна в отговор на Закона за позволение за национална защита на Съединените щати за 2024 година, който сега се преглежда в Конгреса.

Съгласно законопроекта Вашингтон би трябвало да сътвори " всеобхватна стратегия за образование, консултиране и институционално създаване на потенциал за военните сили на Тайван ", както и да разшири съдействието във военните действия в региона на киберсигурността.

Тайван живее под непрекъсната опасност от инвазия от страна на Китай, който претендира, че демократично управляваният остров е част от неговата територия и би трябвало да бъде високомерен - със мощ, в случай че е належащо.
 Китай гледа към оръжията на Съединени американски щати за Тайван и се стяга за война
Китай гледа към оръжията на Съединени американски щати за Тайван и се стяга за война

Тайванският въпрос - алена линия в връзките сред Пекин и Вашингтон

П рез 2005 година Пекин одобри закон, даващ на страната правно съображение за военни дейности против острова, в случай че той се отдели или има намерение да го направи.

Тайван обаче отхвърля претенциите на Китай и акцентира, че единствено жителите на острова могат да вземат решение бъдещето си.

Съединените щати прекъснаха дипломатическите си връзки с Тайван през 1979 година и откриха връзки с Китай. Въпреки че публично признава политиката на " обединен Китай ", Вашингтон в същото време продължава да поддържа контакт с Тайпе и въоръжава острова.

Напрежението в региона на Тайванския пролив съществено ескалира, откакто някогашният ръководител на Камарата на представителите на Съединени американски щати през август 2022 година, което провокира остри рецензии от страна на Пекин.
 Блинкън: Тайван е проблем за целия свят
Блинкън: Тайван е проблем за целия свят

Бунтът в Русия демонстрира неуспехът на Путин, а където отиде Пригожин по света, следва гибел и разрушение
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР