Народната банка на Китай запази без промяна основния си лихвен

...
Народната банка на Китай запази без промяна основния си лихвен
Коментари Харесай

Народната банка на Китай изненадващо остави лихвите си без промяна

Народната банка на Китай резервира без смяна главния си лихвен % в петък, макар упованията за повече тласъци от Пекин на фона най-тежката вълна от ковид в страната от първите дни на пандемията, съобщи Си Ен Би Си.

Централната банка остави средносрочната рента на досегашното равнище от 2,85%.  

Разпространението на ковид в азиатската страна докара до налагане на локдаун във финансовия център Шанхай и други градове. Това накара анализаторите да предвиждат, че икономическият напредък на Китай за тази година ще бъде по-нисък от държавната цел от 5,5%, което породи упования от намаляване на лихвите.

„ Народната банка на Китай подмина опцията през днешния ден да намали лихвите. В известна степен това е изненадващо,  имайки поради внезапното закъснение на икономическата интензивност и апелите от китайското управление за парична поддръжка “, разяснява Джулиан Евънс-Притчърд от Capital Economics. „ Повечето анализатори, в това число и ние, чакахме намаляване “, добави той.

Преди изненадващото петъчно решение капиталовата компания KraneShares написа в записка, че китайските акции са поскъпнали в четвъртък в очакване на намаляване на лихвите, както и понижение в условията за финансови запаси на банките.

Миналата седмица държавните медии цитираха премиера Ли Къцян, който съобщи, че ще ускори политическите ограничения за поддръжка на стопанската система. Анализаторите чакаха китайската централна банка да понижи разноските по заеми или да вкара повече пари в стопанската система и да подтиква растежа, съгласно Ройтерс.

Днес обаче Народната банка на Китай не инжектира повече средства в системата и вместо това избра да трансферира средносрочни заеми на стойност 150 милиарда юана (23,5 милиарда долара).

„ Това акцентира нежеланието на централната банка за нападателно разхлабване на политиката “, сподели Евънс-Притчърд. „ Ние обаче считаме, че скоро тя може да няма различен избор, с изключение на да предприеме сходен ход “, добави той.

Икономическият напредък на Китай евентуално ще се забави до 5% за тази година, защото страната ще понесе удар от ограничаващите ограничения поради новите огнища на ковид, сподели изследване на Reuters.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР