Народът на Беларус е отхвърлил Александър Лукашенко за свой лидер

...
Народът на Беларус е отхвърлил Александър Лукашенко за свой лидер
Коментари Харесай

САЩ: Лукашенко не е легитимен президент на Беларус

Народът на Беларус е отхвърлил Александър Лукашенко за собствен водач и той не може да се смята за законен държавен глава. Това разгласи по време на специфичен телефонен брифинг за публицисти първият заместител държавен секретар на Съединени американски щати Стивън Биган, представен от EA Daily.

„ Ние тясно координираме с нашите съдружници и сътрудници по-нататъшните стъпки, които включват наказания. Съединените щати поддържат наказания против 17 лица, в това число владетеля на Беларус и други високопоставени лица. Освен това ние тясно координираме с нашите европейски сътрудници спомагателни целенасочени наказания против всички, които са виновни за нарушаванията на човешките права и репресиите в Беларус “, сподели той, представен от Фокус.

Според Биган ограниченията, подхванати от Съединените щати и техните съдружници, „ би трябвало да бъдат явен сигнал за тези, които способстват за насилието в Беларус “.

„ Нашите наказания са в действие от няколко години и нашите европейски сътрудници възвръщат тези наказания, които бяха анулирани, с цел да се открият по-тесни връзки с Беларус и вероятно да се смекчи неговата политика “, сподели той и добави, че „ в допълнение към тези 17 на лица, подложени на наказания, обсъждаме с нашите европейски сътрудници редица ограничения, които ще сме подготвени да обявим в близко бъдеще “.

Според него Съединени американски щати имат вяра, че белоруският народ е отхвърлил Александър Лукашенко за собствен водач.

„ Режимът не работи в полза на белоруския народ... Сега, откакто хората очевидно отхвърлиха режима, управлението на Беларус употребява принуждение, с цел да резервира властта си “, сподели Биган.

В същото време той акцентира, че Съединени американски щати имат вяра, че Лукашенко няма легитимност и упорстват за осъществяване на нови избори в републиката.

„ Съединените щати имат вяра - и това не е единствено нашето мнение, то е обезпечено на белоруския народ от Заключителния акт от Хелзинки и Всеобщата декларация за правата на индивида - че белоруският народ има право на свободни и почтени избори, по време на които самичък избира своите водачи “, съобщи Биган.

В същото време той още един път означи, че жителите на Беларус „ са били лишени от такава опция на 9 август “.

„ Не е предоставена легитимност на владетеля на Беларус вследствие на изборите на 9 август “, съобщи служителят на Държавния департамент и добави, че „ белоруският народ заслужава и изисква опцията да организира такива избори под самостоятелен контрол и Съединени американски щати мощно поддържат желанието им да обезпечат това “.

Да напомним, че в Беларус се организираха президентски избори, на които Александър Лукашенко публично завоюва. Западните страни не признаха резултатите от гласуването. След суровото потушаване на митингите, Съединени американски щати и Европейски Съюз оповестиха опцията за налагане на персонални наказания против редица беларуски чиновници.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР